AMSTERDAM - Obdam, 24 januari 2017 - Op 8 februari verschijnt Het Voorgesprek, een satirische en uiterst vermakelijke novelle van Simon Hammelburg.

In deze hilarische roman richt Hammelburg zijn pijlen op de verruwing van de maatschappij, waarvoor hij geen beter moment had kunnen uitkiezen.

De wijze waarop wij ons via radio en TV laten informeren, het misbruik van de Jodenvervolging en terrorisme in onkundige romannetjes, hier verwerkt in een uitermate geestig verhaal over journalist Tonko Sluyter.

Sluyter schrijft, ogenschijnlijk moeiteloos, verschillende briljante boeken.

Het uitgeven vormt echter een belemmering en het promoten bij de pers stuit op lachwekkende maar tevens tragikomische situaties.

Hammelburg putte uit eigen ervaringen en die van collega’s. De grofheid waarmee wij dagelijks worden geconfronteerd wordt dermate verfijnd en met humor verhaald dat de realiteit schrijnend zichtbaar wordt en ons een (lach)spiegel voorhoudt. Doorgaans wordt dit populistisch verwoord.

Nu eens op een beschaafde manier. In deze sleutelroman komen veel BN’ers langs. Wie dit zijn…?

Op de achterkant van de kaft staat: “Het Voorgesprek is een heerlijk boek voor iedereen, maar vooral voor het journaille en de studenten en docenten aan de Academies voor Journalistiek en Voorlichting.”Het Voorgesprek is meer dan een (zeer geslaagd) grapje van deze auteur, die bekend staat om zijn bijzondere, indringende standaardwerken (Van Binnen is alles stuk - Herinneringen van vernielde generaties). Dit boek biedt naast 24 karaats vermaak, zeker ook veel stof tot nadenken.

Literair agent Hanneke Tinor-Centi zorgde ervoor dat dit boek in handen kwam van directeur Perry Pierik van Uitgeverij Aspekt. Zijn enthousiaste reactie: “Een heerlijk werk van een kundig auteur.”

Simon Hammelburg werkte bij de AVRO en was jarenlang correspondent in de Verenigde Staten. Hij heeft vele honderden cabaretliedjes en publicaties op zijn naam staan.

Zijn boeken: Kaddisj voor Daisy (1996), Van binnen is alles stuk - Herinneringen van vernielde generaties,(Engelse titel)Broken on the Inside - The war never ended (2014), een succes in binnen- en buitenland.

Verder schreef Hammelburg artikelen in Mijn Jodendom (1980), het boek ontving veel positieve aandacht, en inOns Jodendom(verschijnt in april 2017), beide onder redactie van Dick Houwaart.