AMSTERDAM - Met ongekende trots mag Het Scheepvaartmuseum zich de winnaar noemen van de VriendenLoterij Museumprijs 2022 met als thema 'Beste buur'. Wat een eer en wat een prachtige waardering voor ons museum. We bedanken iedereen die op ons gestemd heeft en ook al onze buren, vrienden & gewaardeerde partners die ons hebben geholpen om de campagne zichtbaar te maken. Met de prijs gaan wij onze droom realiseren: de meerjarige programmalijn Thuishaven. Thuishaven vindt plaats ín het museum maar ook daarbuiten, op het water. Want wij geloven heel sterk: water verbindt verbinden. Want waar mensen varen, komen werelden samen.

Een spannende strijd

De afgelopen weken was het zowel voor Het Scheepvaartmuseum als het Stadsmuseum Harderwijk en het Centraal Museum Utrecht een spannende tijd. Alle drie hebben op eigen wijze campagne gevoerd om zoveel mogelijk publieksstemmen te genereren om die felbegeerde €100.000,- te winnen om hun museumdroom waar te maken.


Algemeen directeur Michael Huijser: "Het winnen van dit geldbedrag is niet alleen een kroon op ons werk van afgelopen jaren, het is ook het startpunt voor het verwezenlijken van onze droom. We willen met dit bedrag Het Scheepvaartmuseum nog meer een plek van de buurt maken. Een echte Thuishaven waar een divers publiek zich dagelijks thuis kan voelen. Als buurtgenoot verbinden we omwonenden, collega-instellingen in de buurt, organisaties en bedrijven en lokale overheid. Deze missie is onze leidraad voor de toekomst en zal de basis blijven van onze publieksprogrammering, culturele activiteiten en partnersamenwerkingen".

Samen feestvieren

Om dit mooie nieuws met iedereen te vieren trakteren we onze bezoekers dit weekend (zaterdag 3 en zondag 4 december 2022) op taart. Veel dank aan ieder die een stem heeft uitgebracht en aan alle partners in de maritieme en culturele sector die ons een warm hart toedragen. Speciale dank gaat uit naar de VriendenLoterij, de Museumvereniging en Het Prins Bernhard Cultuurfonds.


VriendenLoterij Museumprijs

Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij, in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs uit. Het museum dat uitblinkt in de categorie van dat jaar krijgt een bedrag van 100.000 euro. Eerdere winnaars van de Museumprijs zijn Kasteel Hoensbroek (2021), Naturalis (2020) en Stedelijk Museum Schiedam (2019).