AMSTERDAM - Conform de versoepelde maatregelen van de Rijksoverheid openen musea per 1 juni 2020 hun deuren weer voor publiek. Het Scheepvaartmuseum is hiermee zeer verheugd en is per 1 juni weer toegankelijk. Vanwege de zeer grote oppervlakte met ruim 7.000 m2 publiekstoegankelijke ruimtes biedt het museum een veilige haven voor bezoekers, waar anderhalve meter afstand tussen bezoekers mogelijk is. Het museum volgt hierbij de richtlijnen van de Museumvereniging en de adviezen van het RIVM. Per 1 juni wordt de succesvolle tentoonstelling Rijzend Water van fotojournalist Kadir van Lohuizen tot en met 12 oktober 2020 verlengd.

Online entreebewijs met starttijd verplicht

Conform de richtlijnen van de Rijksoverheid is een bezoek aan Het Scheepvaartmuseum vanaf 1 juni alleen mogelijk met een online entreebewijs met een aanvangstijd. Dit zorgt voor een goede spreiding van het publiek gedurende de dag. Alle bezoekers moeten vooraf een online entreebewijs met starttijd reserveren, ook als zij al in bezit zijn van een museumticket, een Museumkaart of een BGL-VIP-kaart. De tickets zijn vandaag beschikbaar via de website van het museum. Daarnaast treft het museum diverse hygiëne maatregelen die te vinden zijn op www.hetscheepvaartmuseum.nl/veiligheidsmaatregelen.

Succesvolle tentoonstelling Rijzend Water verlengd
De succesvolle tentoonstelling Rijzend Water van fotojournalist Kadir van Lohuizen wordt verlengd tot en met 12 oktober 2020. De tentoonstelling over de wereldwijde gevolgen van de stijgende zeespiegel werd tot de sluiting 13 maart 2020 i.v.m. het coronavirus door bijna 80.000 personen bezocht. Rijzend Water werd door bezoekers hoog gewaardeerd met een 8,2. Dit is een belangrijke reden voor de verlenging: bezoekers krijgen alsnog de kans om deze tentoonstelling te bezoeken.

Nieuwe tentoonstelling Engelen van de Zee – Stephan Vanfleteren
Begin oktober 2020 opent de nieuwe tentoonstelling Engelen van de Zee van de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren met een serie aangrijpende portretten van jongeren van de zeevaartschool IBIS. De tentoonstelling is tot en met 5 april 2021 in Het Scheepvaartmuseum te zien. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met de Dutch National Portret Gallery.

Van de Velde tentoonstelling verplaatst naar 2021
Eerder maakte Het Scheepvaartmuseum bekend
dat vanwege de impact van het coronavirus het tentoonstellingsprogramma voor het komende jaar herzien. De geplande tentoonstelling over de zeventiende-eeuwse zeeschilders vader en zoon Willem van de Velde wordt één jaar verschoven naar oktober 2021.

  • Het Scheepvaartmuseum voor Pampus
    Het Scheepvaartmuseum gaat tot 1 juni door met de ‘Voor Pampus-pagina’ op de website. Op deze pagina kunnen bezoekers het museum virtueel beleven door middel van minicolleges van conservatoren, vlogs van museumdocenten, een online rondleiding met fotojournalist Kadir Lohuizen en de VR tijdreis Dare to Discover in 360 graden. De pagina blijft ook na 1 juni beschikbaar voor bezoekers.