AMSTERDAM - Hartjesdag op de Zeedijk. Het is een terugkerend feestje op elke derde maandag van de maand augustus. Terassen vol en de hele dijk heeft lol. Hoogtepunt? Een optocht van travestieten en verklede lui.

Hartjesdag wordt elke derde maandag van de maand augustus gevierd op de Mokumse Zeedijk. Het is een feest van vrijheid en blijheid. Verklede mensen flaneren dansend en zingend over de Zeedijk. Enorm gezellig: terrasjes pikken en ongegeneerd naar kleurrijke en vrolijke mensen kijken.

Hertjesdag?!

Hartjesdag ontstond waarschijnlijk in de Middeleeuwen. Althans, als we aannemen dat ‘hartjes’ een verbastering is van ‘hertjes’... Hertjesdag dus: het was de dag dat ook ‘gewone mensen’ op herten mochten jagen in de bossen rond Haarlem. Jagen mocht je de rest van het jaar namelijk alleen doen als je van adel was. Na afloop was het feest: gebraad aan het spit, bier in de pul en dansen maar. Langzamerhand zakte het festijn af in de richting van Amsterdam en kreeg het steeds meer een carnavalesk karakter.

Matrozenpakje en jurk

Hartjesdag werd vroeger vooral in de Jordaan, de Haarlemmerbuurt en op de Zeedijk gevierd. Ook kinderen vierden feest: meisjes kregen een matrozenpakje aan en de jongens een jurk. In 1942 verboden de bezetters het feest. In 1997 werden door de ondernemers van de Zeedijk en in samenwerking met de NV Zeedijk de Hartjesdagen opnieuw geïntroduceerd.

NV Zeedijk

De NV Zeedijk zit niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk in de buurt. Zij kopen panden op en zorgen voor de juiste huurders. NV Zeedijk heeft contact met de hele buurt. Zij willen een levendige, maar ook schóne buurt.

Stichting Hartjesdagen

De Stichting Hartjesdagen ontstond in 2009 en werd opgericht door de ondernemers van de Zeedijk. Het uitbundig vieren van Hartjesdagen heeft als doel om - naast dat het natuurlijk gewoon ‘gezellig’ is - het buurtgevoel te bevorderen en de economie op de Zeedijk en in de oude binnenstad te boosten.

Programma

  • 11.00 uur: buurtbrunch
  • 13.00 uur: opening Hartjesdagen met Drakendans en Zeedijkkoor en inschrijven Hartjes en Queens in de Olofskapel
  • 14.00: parade en jurering van de deelnemers
  • 18.00 uur: prijsuitreiking Hartjes en Queens bij Café ’t Mandje
  • 19.00 uur: straatfeest
  • 22.00 uur: einde programma en opruimen. De straat wordt weer schoon opgeleverd.