AMSTERDAM - Pal ten noorden van Amsterdam liggen unieke natuurgebieden in Waterland. Een streek die zijn naam eer aan doet door de rijkdom aan water. Waar het grondwater zo hoog staat, dat het water op een paar plekken over het fietspad sijpelt. Koeien zijn te zwaar voor trilveen. Idyllische dorpen, waar de tijd heeft stil gestaan, wisselende open natuur af. De route gaat via het bedreigde pontje over het Noordhollandsch Kanaal bij Ilpendam. Sta in Ilpendam even stil bij de martelaar Sebastianus, doorzeeft met pijlen, voordat je richting boerenhemel fietst. Monnickendam heeft nog altijd de uitstraling van ooit een belangrijke stad aan de Zuiderzee. Ieder uur zet het ruiterspel zich op toren in beweging.

Al van verre komt de stompe toren van Ransdorp op het netvlies. Het nu nietige Ransdorp had ooit meer schepen op zee dan Amsterdam. Voor de komst van de Afsluitdijk was Durgerdam een vissersplaats. Voor de eindeloze rij keurig geschilderde huisjes deinen in de haven nu de plezierjachtjes op de golfjes.

Vanaf een riant fietspad komt het eindpunt in zicht. De IJ-zijde van Amsterdam Centraal Station heeft een metamorfose ondergaan: transparant met een ruime entree vol trendy winkels en horeca. Het autoverkeer is ondergronds, zodat de brede strook tussen het station en het IJ nu domein is voor de fietser en de voetganger.

De fietsknooppunten wijzen de weg.
https://verkeersbureaus.info/fietsrondje/2021/02/01/156512-fietsrondje-van-de-maand-februari-rondje-amsterdam-waterland-50-km/