AMSTERDAM - Het Concertgebouw maakt de Eigen Programmering voor het voorjaar bekend: 112 concerten met een volledige publieksbezetting in de Grote en Kleine Zaal. Hierbij wordt ook de nieuwe serie pianorecitals 'Grote Pianisten' gepresenteerd met onder anderen sterpianist Yuja Wang en grootmeester Grigory Sokolov. De Matthäus-Passion zal na twee jaar ook weer worden uitgevoerd voor een volle zaal. Rising star Isata Kanneh-Mason siert de cover van de brochure en speelt in de Grote én de Kleine Zaal. De serieverkoop voor de concerten van januari tot en met juni 2022 start op dinsdag 7 september om 10.00 uur via de website en kassa van Het Concertgebouw; losse kaarten zijn te koop vanaf dinsdag 5 oktober.

Grote Solisten, Nieuwe Wereldsterren en toporkesten

In de serie Grote Solisten presenteert Het Concertgebouw Janine Jansen in duet met de Russische pianist Denis Kozhukhin. Ze spelen Schubert, Brahms en Beethoven. Mezzosopraan Joyce DiDonato en Il Pomo d'Oro brengen EDEN, een ode aan de kracht van de natuur met muziek van Händel tot Mahler. In Nieuwe Wereldsterren hoort het publiek jonge musici die de internationale podia veroveren. De Franse Alexandre Kantorow wordt wel de 'tsaar van de piano' genoemd. Bij Philharmonia soleert hij in Saint-Saëns' virtuoze Tweede pianoconcert. De Britse Isata Kanneh-Mason speelt Clara Schumanns Pianoconcert in g klein met het Paris Mozart Orchestra. In de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten verwelkomt Het Concertgebouw de Sächsische Staatskapelle Dresden onder leiding van Daniel Harding en het St. Petersburg Philharmonic Orchestra onder leiding van Yuri Temirkanov.

Grote Pianisten
In de nieuwe serie Grote Pianisten presenteert Het Concertgebouw pianorecitals in de Grote Zaal. Pierre-Laurent Aimard, de geroemde ambassadeur van Messiaen, speelt diens Vingt regards sur l'Enfant-Jésus. De IJslandse pianist Víkingur Ólafsson kiest onder meer werken van Mozart. De virtuoze Yuja Wang en grootmeester Grigory Sokolov keren terug in de Grote Zaal met gloednieuwe programma's. Daarna is de beurt aan Lucas en Arthur Jussen. De broers spelen onder meer Stravinsky's Le sacre du printemps in de versie voor piano vierhandig. Fazıl Say combineert eigen werk met dat van Händel, Beethoven en Schubert. Meesterpianist Krystian Zimerman maakt de serie compleet.

Jazz, soul en fado
Er klinkt zoals gebruikelijk niet alleen klassiek in Het Concertgebouw. Mariza, de grande dame van de fado, keert terug met een programma vol fado en soul. The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, één van de beste bigbands uit de VS, brengt een jazz power-programma. De Ierse folkband Clannad komt voor de laatste keer naar Amsterdam op hun afscheidstour. En vroeg in januari komt de geliefde Dhafer Youssef met zijn band naar Amsterdam. Jeugdvrienden Avishai Cohen & Yonathan Avishai completeren de line-up met hun programma Playing The Room. Voor alle pop- en jazzconcerten zijn losse kaarten reeds in de verkoop.

Traditie en vernieuwing
Na twee jaar klinkt de Matthäus-Passion opnieuw voor een volle zaal. Tenor Mark Padmore leidt en zingt in de Johannes-Passion. Het Zondagochtend Concert is inmiddels ook voor veel Nederlanders traditie. In het voorjaar is deze populaire serie met toegankelijke klassieke muziek weer elke zondag te bezoeken en te beluisteren op Radio 4. Vernieuwing is er ook: in het concept Spraakmakers met schrijver Ramsey Nasr en Calefax Rietkwintet én in het concept Piano Nights waarin twee pianisten het publiek op ontspannen wijze verrassen met een combinatie van pianomuziek van toen en nu.

Rising Stars, Europe's finest
Eén van de populairste concertseries in de Kleine Zaal is Rising Stars. Hierin hoort het publiek Europa's belangrijkste jonge talenten, geselecteerd door de grote Europese concertzalen. Ook in deze serie verwelkomt Het Concertgebouw de Britse pianiste Isata Kanneh-Mason. Het Spaanse Kebyart Ensemble brengt Stravinsky, Mendelssohn en meer – alles op saxofoon. De gepassioneerde violist Johan Dalene wordt begeleid door pianiste Nicola Eimer. De Nederlandse afgevaardigde is blokfluitiste Lucie Horsch. Zij reist met luitist Thomas Dunford door de tijd.

Highlights voorjaar 2022
11 januari - Dhafer Youssef & band
12 januari - Lucie Horsch en Thomas Dunford: van Dowland tot Debussy
19 januari - Sächsische Staatskapelle Dresden en Daniel Harding: Britten, Walton en Elgar
24 januari - Avishai Cohen & Yonathan Avishai: Playing The Room
30 januari - Pierre-Laurent Aimard speelt Messiaen
8 februari - Janine Jansen in grand duo met Denis Kozhukhin
20 februari - Lucas en Arthur Jussen in Schubert en Stravinsky's Sacre
7 maart - St. Petersburg Philharmonic Orchestra, Soltani en Tjeknavorian: Brahms
8 maart - Joyce DiDonato zingt EDEN met Il Pomo d'Oro
13 maart - Víkingur Ólafsson solo in Mozart en meer
15 maart - Isata Kanneh-Mason soleert bij Paris Mozart Orchestra
16 maart - The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra featuring special guests Trijntje Oosterhuis, René Marie & Akiko Tsuruga
23 maart - Spraakmakers: prikkelende (muziek)verhalen door Calefax, Ramsey Nasr e.v.a.
29 maart - Fazıl Say in Beethoven, Schubert en nieuw eigen werk
4 april - Clannad: 'In A Lifetime' - Farewell Tour
7 april - Mark Padmore zingt en leidt de Johannes-Passion
12 april - Nederlandse Bachvereniging brengt de Matthäus-Passion
20 april - Mariza: fado vol soul
15 mei - Superster Yuja Wang in gloednieuw recital
29 mei - Krystian Zimerman: energiek en intens
8 juni - Pianiste Isata Kanneh-Mason solo
12 juni - Grootmeester Grigory Sokolov

Voor meer info klik hier