AMSTERDAM - Van 22 t/m 28 februari organiseert Het Concertgebouw De week van de Jonge Musicus in samenwerking met Classical Futures Europe, onderdeel van het programma Creative Europe van de Europese Unie. Zeven dagen lang kan het publiek genieten van de optredens van jonge musici in Het Concertgebouw. Jorinke van Deelen is als programmeur van Het Concertgebouw betrokken. ‘Veel jonge talenten lopen door corona belangrijke debuten mis.’ 

Het idee voor de Week van de Jonge Musicus ontstond tijdens een brainstorm met haar collega’s van het onlineteam, vertelt programmeur Jorinke van Deelen. ‘Het Concertgebouw is aangesloten bij Classical Futures Europe, een platform waarin veel Europese concertzalen verenigd zijn. We komen regelmatig bij elkaar om ideeën en kennis uit te wisselen over jong talent. De EU stelt aan het platform budget beschikbaar om jonge Europese musici een podium te geven.’ Classical Futures Europe verenigt 15 concertzalen waaronder de Elbphilharmonie uit Hamburg, BOZAR uit Brussel en het Wiener Konzerthaus. Door de geldende reisbeperkingen zijn de plannen rondom Classical Futures Europe aangepast en ontstond het idee van De week van de Jonge Musicus om lokaal jong talent een podium te geven.

De toekomst van de Nederlandse klassieke muziek: topsolisten en aanstormede talenten

Tijdens deze week laten bekende en onbekendere jonge musici van zich horen vanuit Het Concertgebouw. Violiste Noa Wildschut, winnaar van vele prijzen waaronder de Concertgebouw Young Talent Award, trad al op met vele gerenommeerde orkesten en solisten. Een andere winnaar van de Concertgebouw Young Talent Award, Nai Barghouti, maakt ook haar opwachting met een optreden vanuit de Kleine Zaal dat 26 februari om 15.00 uur te zien zal zijn. Een andere rijzende ster is Lucie Horsch, 12 jaar geleden winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours, en tegenwoordig wereldwijd geroemd om haar blokfluitspel. In 2020 ontving zij de Nederlandse Muziekprijs en maakte ze indruk met een geëngageerde speech.

Cellist Alexander Warenburg won onder andere het Nationaal Cello Concours en speelt in een pianotrio met een ander toptalent: pianiste Yang Yang Cai. Haar Session met de Barcarolle in Fis van Chopin is op 23 februari om 20.30 uur te zien: ‘Eén van de mooiste werken die Chopin heeft geschreven. Er zit zoveel verfijning en nuance in. Dat stuk in Het Concertgebouw te mogen opnemen, ik vond het fantastisch!’

De Week van de Jonge Musicus
Tijdens De Week van de Jonge Musicus geeft Het Concertgebouw elke dag het podium aan een jonge musicus via de website en socialmediakanalen. Daarnaast zijn er geschreven en gefilmde interviews met verschillende musici beschikbaar via de website. Programmeur Jorinke van Deelen zal vragen van volgers van Het Concertgebouw en geïnteresseerde jonge musici beantwoorden op Instagram.

Lees verder in de interviews met programmeur Jorinke van Deelen en pianiste Yang Yang Chai.

Elke avond 20.30 uur te zien via de socialmediakanalen van Het Concertgebouw

22 februari Alexandre Kantarow (piano)

23 februari Yang Yang Cai (piano)

24 februari Alexander Warenberg (cello)

25 februari Noa Wildschut (viool), Laetitia Gerards (sopraan) en Thomas Beijer (piano)

25 februari 15.00 uur Nai Barghouti, 21.00 uur Pianokwartet Corneille

26 februari Anneleen Lenaerts (harp)

27 februari Lucie Horsch (blokfluit)

Mede gefinancierd door Classical Futures Europe en het programma Creative Europa van de Europese Unie