AMSTERDAM - Op zaterdag 16 november staat het Tropenmuseum in het teken van Amsterdam-Oost. Met het Buurtsalon Festival organiseert het Tropenmuseum met haar buurtbewoners een bruisend festival waarin de diversiteit aan verhalen, talenten, creativiteit en geschiedenissen van buurtbewoners in Amsterdam-Oost worden gedeeld en gevierd.

Het Buurtsalon Festival is onderdeel van een langdurig project dat nieuwe verbindingen zoekt tussen het Tropenmuseum en de buurt. Het afgelopen halfjaar kreeg die vorm in de tijdelijke ontmoetingsplek van de Buurtsalon op de 1e Van Swindenstraat. In het Tropenmuseum zetten we de samenwerking voort en organiseren samen met buurtbewoners allerlei activiteiten. Speciaal voor dit evenement is het museum gratis toegankelijk.

Praktische  informatie 
Website: www.tropenmuseum.nl/nl/zien-en-doen
Facebook evenement: www.facebook.com/events

Het Buurtsalon Festival vindt plaats in de Buurtsalon & in het Tropenmuseum.
Buurtsalon: 10.30 - 14.30 uur.
Voorleesochtend, workshop vlaggen maken en een potluck lunch
1e van Swindenstraat 469 
Entree: Gratis 

Vlaggenparade: 14.30u
Verzamelen bij de Buurtsalon waar vandaan we lopen naar het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum: 15.00-21.00 uur
Entree: Gratis

Enkele hoogtepunten uit het programma zijn:
Maak je eigen vlag - start 10:30 in de Buurtsalon op de Eerste van Swindenstraat 469
Vlaggen worden vaak gebruikt tijdens feestelijke en belangrijke gebeurtenissen. Ook tijdens het buurtsalon festival steken we de vlag in de lucht. Tijdens het buurtsalon festival staat de vlag voor feest en vriendschap met de buurt. Onze lievelings kunstenaars hebben speciaal voor dit festival een vlag ontworpen maar we nodigen op deze dag ook de kinderen uit de buurt uit om hun creativiteit te laten zien. Kom 16 november langs in de buurtsalon vanaf 10:30u en creëer samen met je vriendjes en vriendinnetjes de een vlag en loop daarna met je eigen vlag mee in de vlaggen optocht. Onder begeleiding van creatieve duizendpoot Annelies creëren we een bonte verzameling van feestelijke vlaggen.

Sterke buurtverhalen 16:00 - 17:00 met Quinsy Dario in het Tropenmuseum
Het vertellen van een verhaal is een eeuwenoud ritueel. Kennis ging vroeger van mens tot mens door het vertellen van verhalen. Het ritueel van het verhaal komt tot leven tijdens het programma sterke buurtverhalen waarin unieke buurtbewoners aan het woord zijn. Amsterdam Oost zit vol boeiende, bijzondere en inspirerende verhalen. Tijdens het programma sterke buurtverhalen nodigen we een aantal prominente buurtbewoners uit om hun verhaal te delen. Verwacht uiteenlopende verhalen van diverse mensen. Hang aan de lippen van de verhalenvertellers uit Amsterdam Oost en laat je verassen.

Aankomst verhalen met Jaika - 15:30 - 17:00 in de Studio, Tropenmuseum
Tijdens het buurtfestival organiseren we een storytelling programma rondom het thema 'aankomst in de buurt' en is in de studio van het Tropenmuseum de plek om te luisteren naar inspirerende, levendige en bijzondere verhalen. Amsterdam-Oost is een komen en gaan van oude en nieuwe buurtbewoners. Een plek die daardoor vol zit met aankomstverhalen van nu en vroeger. Ergens aankomen vormt de start van het je eigen maken van een onbekende plek. En van het creëren van een nieuw thuis. Hoe voelt het om ergens 'nieuw' te zijn? Hoe lang duurt 'aankomen' eigenlijk? En kunnen rituelen helpen om je ergens thuis te voelen?

Tijdens Making It Your Home gaan we hierover in gesprek en delen we verhalen en rituelen die de uiteenlopende ervaringen van aankomst verbeelden. Onder leiding van buurtbewoonster Jaika Koot beginnen we om half vier met een spoedcursus eerste hulp bij storytelling. Na een paar prikkelende en leuke oefeningen gaan we van start en delen we de uiteenlopende verhalen en ervaringen die Amsterdam Oost rijk is. Luister naar de inspirerende verhalen of deel zelf je verhaal.