AMSTERDAM - De Partij van de Ouderen heeft vandaag bezwaar gemaakt over de uitslag van de verkiezingen in Amsterdam. Een ‘Hertellingsverzoek’ ligt op tafel! Alleen heeft de oude Gemeenteraad van Amsterdam daar zeggenschap over!

Wie iets van statistieken weet snapt het meteen; als je een x-aantal stemmen in de deelraden hebt en het aantal stemmen voor de gemeenteraad is dan zelfs veel groter dan dat getal zou denken; dat is een doorzettende trend!

Als een partij, in dit geval de Partij van de Ouderen in het verleden(2018) 4.705 stemmen haalt in stadsdelen en dan in de gemeenteraad 7.752 stemmen haalt is dat een teken dat mensen graag die partij/die personen in de gemeenteraad willen. Hoe is het dan te verklaren dat als er nu in 2022 werkelijk 8.200 stemmen bij de deelraden zijn binnengekomen dat de partij in de gemeenteraad plots drastisch zakt naar ‘slechts’…. 5.383 stemmen? Een paar honderd stemmen tekort voor een zetel!

Dat is zo’n groot verschil dat er stemmen opgaan of niet een aantal stemmen van de P.v.d.O. bij de P.v.d.A per ongeluk terecht zijn gekomen…. Om een mogelijkheid te noemen.

Daarnaast schijnt de staatssecretaris over de Amsterdamse verkiezing iets te gaan doen: Gezien er ook vele stempassen niet aangekomen zijn in Amsterdam; en als 50% van de mensen in 2022 stemmen, zou dan van 1200 bekende verloren passen, niet aangekomen passen er slechts een kleine 80 mensen, 10% ‘slechts’, alsnog gaan stemmen? Morgen zou er een kort geding over zijn.

Kortom de Gemeenteraad die deze week voor het laatst in de oude samenstelling bij elkaar komt, mag beslissen of er een hertelling komt. Tenzij zelfs de staatsecretaris iets gaat doen. Als het een democratische nieuwe raad is; zou die in haar wijsheid dan een hertelling laten doen? Of gelden partijbelangen sterker dan een ‘democratisch verzoek’ in te willigen?

De vraag: ‘Verzoek om hertelling’ staat bij het onderwerp uitslag Verkiezingen bij de komende vergadering