AMSTERDAM - Op 4 juli is Coffee Connect bij het asielzoekerscentrum (azc) aan de Willinklaan in Amsterdam heropent. Na een financiële en operationele reorganisatie is Coffee Connect weer de ontmoetingsplek voor bewoners van het azc en bewoners in de omgeving, met verschillende activiteiten. Vijf dagen per week kunnen mensen terecht in het café dat door bewoners samen met medewerkers van Eigenwijks en Refugee Company gerund wordt.

Activiteiten
Het café wordt weer een aanknopingspunt waar de bewoners van het azc terechtkunnen voor gezelligheid, ondersteuning en persoonlijke ontwikkeling zoals Nederlandse taalles. Daarnaast kunnen bewoners horecavaardigheden opdoen en onder andere barista-workshops volgen. Buurtbewoners uit Amsterdam zijn welkom voor een kop koffie. De komende tijd wordt dit uitgebreid met lunch en een maandelijkse avondmaaltijd.

Samenwerking Stichting Eigenwijks en Refugee Company
Refugee Company en Stichting Eigenwijks bundelen de krachten. Door de jarenlange inzet van Stichting Eigenwijks in Amsterdam Nieuw-West wordt er gezorgd voor meer verbinding tussen bewoners van het AZC en bewoners en voorzieningen van omliggende buurten. Meer verbinding stimuleert de sociale veiligheid en onderling begrip.

Actief vanaf dag één
Ruim 3500 mensen verblijven op dit moment op opvanglocaties in Amsterdam. Refugee Company organiseert programma's voor bewoners in de asielopvang om vanaf dag één actief te kunnen zijn. Of je nu terug moet of in Nederland blijft, voor ieders veerkracht is het beter om iets te doen en onderdeel te zijn van de samenleving.

A Beautiful Mess is een sociale onderneming van Refugee Company. Het is een kleine keten van drie restaurants en twee community cafés waar mensen die naar Nederland gevlucht zijn onmiddellijk aan het werk kunnen. Samen werken en samen eten verbindt. Bovendien zorgt een rol in het restaurant voor ritme, en het is een fijne en veilige plek om Nederland te leren kennen.

Kwaliteit van leven
En vanzelfsprekend dragen opleiding en meer kennis bij aan zelfstandigheid, kwaliteit van leven en integratie. 'Om die reden is het COA erg enthousiast over de heropening van Coffee Connect', aldus Charlotte Dekker en Kareshma Bachoe, van het COA-locatiemanagement aan de Willinklaan. 'Fijn dat het weer open is'.