AMSTERDAM - De Hermitage Amsterdam verwacht in dit jaar uiteindelijk 440.000 bezoekers te hebben verwelkomd. Daarmee is 2018, na het record in 2017 met de succestentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage, weer een jaar met een gebruikelijk bezoekersaantal.


De Hermitage Amsterdam heeft geen vaste collectie zoals de meeste musea. Onze bezoekcijfers komen geheel en al op het conto van tentoonstellingen, met telkens weer geheel andere onderwerpen en publiek, waardoor bezoekersaantallen kunnen fluctueren. De diversiteit in het tentoonstellingsaanbod is groot: van klassieke kunst, biografische en historische thema’s, archeologie tot hedendaagse kunst.

Zeven tentoonstellingen zijn dit jaar te zien geweest: Hollandse Meesters en Classic Beauties uit de collecties van de Hermitage St.-Petersburg, Hollanders van de Gouden Eeuw uit de verzamelingen van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum, de tentoonstellingen Nieuwe Meesters en ITE Art in het Outsider Art Museum en de expositie van ABN AMRO Kunstprijswinnaar Saskia Noor van Imhoff. De multimediale attractie Panorama Amsterdam beleefde haar tweede jaar.

Een bijzondere gebeurtenis was de AVROTROS-serie Hollandse meesters retour, die in februari en maart op NPO2 werd uitgezonden, met een kijkje achter de schermen van de Hermitage St.-Petersburg in aanloop naar de Hollandse Meesters-tentoonstelling. In mei en juni vond de tijdelijke expositie plaats van het door Jan Six ontdekte Portret van een jonge man van Rembrandt. Sterrenkok Jonathan Zandbergen opende in mei zijn pop-up restaurant en in augustus trok de openluchtbioscoop in de binnentuin veel belangstellenden.