AMSTERDAM - Woensdag 11 mei 2022 werd na ruim 80 jaar de uitgestelde herdenking gehouden voor de gevallenen op de Blauwburgwal in Amsterdam aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Oud Burgemeester Job Cohen, voorzitter van het 4-5 mei Comité deed de bloemlegging.

Bewogen verhalen kwamen voorbij in de prachtige Dominicuskerk: het meisje(nog steeds in leven) dat vertelde dat zij even een springtouw met anderen ging halen en het achtergebleven vriendinnetje dat de speelplek ‘bewaakte’ dat even later omkwam op de plek waar zij net samen hadden gespeeld...

De Friese familieleden van Jacob Adema waren er ook, de man die ondanks alle waarschuwingen zijn familie in Friesland wilde zien en overkwam naar Nederland uit Indie. De oorlog net uitbrak en hij gelijk weer terug ging naar Amsterdam om de eerste boot te nemen. Hij kwam om, omdat hij toevallig op de Blauwburgwal liep en de bommen daar net vielen.

Bijzondere verhalen over bewoners en de buurt uitgezocht door Fred Geukes Foppen. Het initiatief en donaties van buurtbewoners en familieleden heeft tot een steen op de Blauwburgwal met de namen van de slachtoffers geleid. Er vielen 44 doden(en 79 gewonden). Het heeft enkele jaren geduurd: maar dankzij het doorzettingsvermogen van allen is het ‘project’ gelukt.