AMSTERDAM - Steun Café Scheltema; koop ‘tegoedbon(nen)’: Oud-columnist Geert Mak zet zich met Sonja Barend en drie anderen in voor het behoud van het door de corona-crisis bijna-failliete beroemde CAFE SCHELTEMA op de Nieuwezijds.


“Natuurlijk delen wij zijn boodschap graag met u. Want Scheltema is een van de belangrijkste iconen van de journalistieke en literaire geschiedenis van Amsterdam. Nog steeds de hangout van heerlijke bladen Argus en De Parelduiker. (Zie https://www.at5.nl/.../cafscheltema-bestaat-110-jaar-dit... ).

Hieronder volgt de oproep en de uitleg hoe de actie gaat; U kunt tegoedbonnen kopen door geld over te maken naar rekeningnummer NL84 RABO 0314073388 ten name van Café Scheltema, onder vermelding van “tegoedbonnen”.

De Oproep: “Beste vrienden van Café Scheltema. We zien het allemaal om ons heen gebeuren: lege straten, lege zaken, een verstilde stad, een langzaam wegstervende horeca. Het coronavirus is weer alom aanwezig, en de economische gevolgen beginnen nu gemeen te bijten. Overal. Zelfs ons veilige en vertrouwde Café Scheltema dreigt nu om te vallen. Maar dat laten we niet zomaar gebeuren. Vandaar deze oproep.

Ieder van ons heeft, hoe verschillend we ook zijn, een bijzondere band met deze plek. Scheltema is immers niet zomaar een café-restaurant. Het was en is voor de meesten van ons een tweede huiskamer, de plek waar al meer dan een eeuw grote en kleine geesten hun sporen nalieten, waar talloze vriendschappen ontstonden, waar is gestreden en gelachen, waar duizend ideeën zijn geboren.

De Nieuwezijds Voorburgwal, met alle krantenredacties, gold decennia lang als de Fleetstreet van Nederland, en Scheltema was daarvan het kloppend hart. Het was het journalistencafé bij uitstek en nog steeds is het een legendarische plek waar iedereen komt of wil zijn. Scheltema is een cultureel monument dat behouden moet blijven.

Ook hier had, zoals overal in de horeca, de pandemie een catastrofale impact op de bedrijfsvoering. Eerst was er een wekenlange gedwongen sluiting en toen het café eindelijk weer open mocht kwamen de trouwe klanten wel terug, maar de gebruikelijke stroom toeristen en andere passanten was verdwenen. De omzet zakte grotendeels weg, de verliezen zijn tot nu toe door de eigenaren, Wim en Joke de Lange, opgevangen. Maar nu de horeca opnieuw voor lange tijd op slot is begint ook Scheltema te wankelen. De reserves zijn uitgeput.

Wat kunnen wij, vrienden van Café Scheltema, hieraan doen? Ervan uitgaande dat over een maand of zes de situatie is verbeterd, de maatregelen zijn versoepeld, de toeristen beetje bij beetje terugkeren en ook wij onze huiskamer weer kunnen bezoeken, is er, los van de overheidssteun, een financiële injectie nodig om de vaste lasten te kunnen voldoen en de verliezen te compenseren.

Hiermee kan Scheltema, met tijdelijk de deuren dicht, deze periode overleven.U kunt tegoedbonnen kopen van 25, 50, 100 of 250 euro, of veelvouden daarvan. De tegoedbonnen zijn voor onbepaalde tijd inwisselbaar (eventueel, het hoeft niet..) voor drankjes en gerechten op de kaart bij Café Scheltema op vertoon van uw naam en rekeningnummer.

Mocht dit initiatief u aanspreken, wilt u Scheltema behouden en kunt u iets missen, dan wordt dat zeer op prijs gesteld. U kunt uw tegoedbonnen kopen door geld over te maken naar rekeningnummer NL84 RABO 0314073388 ten name van Café Scheltema, onder vermelding van “tegoedbonnen”.

Wat eveneens zeer gewaardeerd wordt is als u dit bericht, email (Bcc) doorstuurt aan uw contacten, vrienden, familie, kennissen etc. Op zich een kleine moeite die de kans enorm vergroot dat Café Scheltema blijft bestaan. Wij zijn met velen, er is maar één Scheltema. Het zou moeten lukken.

Was getekend:
“Geert Mak, Sonja Barend, Laurens Vis, Pieter Bolland, Willem des Tombe”