ZAANDAM - In september vaart 4 x de reguliere HAVENsafari en in oktober, de cacaomaand, de Cacao-expeditie door de havens van Amsterdam

Vanaf zaterdag 5 september a.s.- meert vanaf Pier 14 van het CS elke zaterdagavond de HAVENsafari af door het fascinerende havengebied van Amsterdam. De Havensafari vaart naar het westen, richting zee, naar havens die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn.

Na de vele verzoeken van het enthousiaste publiek, hebben we besloten de HAVENsafari in beperkte omvang in september te laten varen. We werken volgens de RIVM-richtlijnen en varen met minder passagiers, aldus organisator Ellen Klaus. Daarnaast is de boot groot en open en heeft het een ruim bovendek waar je heerlijk kunt uitwaaien met uitzicht over het weidse water. De HAVENsafari is de perfecte beleving om het gevoel van vrijheid te ervaren deze nazomer.

Bevlogen gidsen vertellen mooie verhalen en laten de bezoeker met andere ogen naar dit onbekende gebied kijken. De verschillende havens herbergen eigen activiteiten, waarbij jaarlijks zo’n 5000 zeeschepen aan te pas komen.

Amsterdam dankt haar geschiedenis aan de ontwikkeling van de haven. Dat is nogal een vergeten hoofdstuk voor vele Amsterdammers. Vanaf de 15e tot de 19e eeuw was Amsterdam de belangrijkste haven van Holland. De haven van Amsterdam en de stad Amsterdam zijn vanaf het ontstaan in de 13e eeuw nauw met elkaar verbonden. De monding van de Amstel, tussen de Dam en het ij was de oudste haven van Amsterdam. Hierdoor verrezen de huizen van kooplieden aan het Damrak en de Warmoesstraat die een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van de haven en de handel in Amsterdam. Oorspronkelijk ontwikkelde de haven zich in oostelijke richting. Pas veel later, in de 19e eeuw, met het afsluiten van de Zuiderzee, ontwikkelde de haven zich westwaarts.

Een mooi verhaal is dat van de stadsherberg in de 17e eeuw – ooit gelegen op de plek van het huidige CS. De toegang tot de stad werd ’s avonds, met het luiden van de boomklok, afgesloten met boomstammen. Reizigers konden dan in de stadsherberg overnachten. Later in de 17e eeuw werd zelfs nog een tweede stadsherberg gebouwd.

Met de Havensafari worden deze vergeten verhalen opnieuw verteld en wordt ook stilgestaan bij de toekomstige ontwikkelingen die het havengebied doormaakt. Maar nu kun je de haven nog in de natuurlijke staat beleven waar vooral de Big Five het havenbeeld bepalen, zoals onder anderen het Nijlpaard en de cargo-zeeschepen.

De Havensafari vaart met de Hembrug 1; een boot met veel comfort. Vier nazomerse zaterdagavonden – van 5 tot en met 26 september van 18.00 tot 21.00 uur. En in oktober op zaterdag en zondag de cacao expeditie vanuit Amsterdam en Zaandam.

Voor meer informatie: www.havensafari.nl