AMSTERDAM - De Amsterdamse haven presenteerde een plan voor de komende vijf jaar. De haven wil groeien én duurzaam worden en blijven. Een paar plannen: een kolenvrije haven in 2030, een jachtenbouwer en onderzoek naar het omzetten van papier uit luiers.

In het Strategisch Plan 2017-2021 van de haven van Amsterdam leest u wat het plan is: versnelde energietransitie, ruimte voor activiteiten die bijdragen aan de duurzame en circulaire economie en ruimte voor nieuwe ladingstromen en (maak)industrie.

Groei en kolenvrij

De Amsterdamse haven is de vierde haven van West-Europa. Om verder te groeien zal er worden geintensiveerd. De bedoeling is dat havenbedrijven efficiënter gebruik maken van grond en dat er meer activiteiten op minder vierkante meters komen. Ook trekt het havenbedrijf start-ups en scale-ups aan voor diversificatie en innovatie en versnelling van de energietransitie. Dat laatste houdt in dat de haven zich voorbereidt op een kolenvrije haven in 2030.

Moleculen uit luiers

Diversificatie en innovatie wil de haven bereiken met bijvoorbeeld de komst van jachtenbouwer Royal van Lent aan de Moezelhaven, Calcite Factory, een onderneming die calcietkorrels omzet naar producten voor de chemie, voedingsmiddelen- en diervoederindustrie en het project Waste2Aromatics. Project Waste2Aromatics onderzoekt hoe bijvoorbeeld papier uit luiers kan worden omgezet naar waardevolle moleculen voor kunststofproductie.

Batterij van de stad

Ook streeft het havenbedrijf ernaar om ‘batterij van de stad’ te worden. De haven wil meer productie en opslag van hernieuwbare energie en warmte leveren aan de stad. Sinds eind vorig jaar is het havenbedrijf mede-eigenaar van een windpark in de Afrikahaven. Ook zullen in 2020 100.000 m2 zonnepanelen in het gebied liggen.

Haven van Amsterdam

Havenbedrijf Amsterdam NV houdt zich bezig met het beheer en de ontwikkeling van de haven van Amsterdam. Het Havenbedrijf heeft zo’n 1.900 hectare havengebied, haventerreinen, los- en laadkades, wegen, spoorwegen en 600 hectare vaarwater. Het Noordzeekanaalgebied sloeg in 2016 96,5 miljoen ton goederen over waarvan circa 79 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 68.000 mensen bij bedrijven in de haven en bij havengerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 34.000 mensen in Amsterdam.