AMSTERDAM - Het is wel iets heel bijzonders dat je als Amsterdammer uit meer dan 114 buitenlandse deelnemers een winnaar wordt van de Asian Art Biennale 2022 in Bangladesh!

Het is de beeldend kunstenaar Harald Schole uit Amsterdam overkomen. Harald Schole is één van drie winnaars van de 19th Asian Art Biennale Bangladesh 2022. Hij heeft in India, Brazilië en Mali meerdere projecten, vaak in samenwerking met lokale kunstenaars, uitgevoerd en ook in Nederland kleine tot monumentale werken mogen plaatsen, waaronder in het Westerpark, Amsterdam, ‘Verloren Stad’ (20 x 12 x 7 meter).

Het werk dat bij de Biënnale in Bangladesh wordt getoond is kleiner en beter vervoerbaar. Zijn serie tekeningen ‘Onderland’ vielen op, ze geven een zeer persoonlijke visie op het thema van de biënnale: ‘Home and Displacement’. Om als Europeaan in Azië onderscheiden te worden is iets heel bijzonders. Dat Schole met zijn werk een voorliefde voor andere culturen kende wisten zijn nationale en internationale ‘fans’ wel, maar dat hij zelf onderscheiden zou worden had Schole zeker niet verwacht.

De internationale jury bestond uit de vooraanstaande kunstenaars Rafiqun Nabi (Bangladesh), Jagath Weerasinghe (Sri Lanka), Nurseren Tor (Turkije) en Iwona Blazwick (directeur Whitechapel Gallery, London, GB) en Jaroslaw Suchan (voormalig directeur Sztuki Museum, Łódź, Polen).

Uit een collectie van kunstenaars uit ruim 114 landen met 649 werken is Schole één van de drie winnaars van de Grand Award, 5.00.000 TK. Is dat echt omgerekend bijna 5.000 euro? Plus een gouden medaille, oorkonde en een certificaat!

De ceremonie werd gehouden in de National Theatre Hall in Dhaka. Secretaris van Cultuur Md Abul Monsur, jurylid en Poolse kunstcriticus Jaroslaw Suchan en Liaquat Ali Lucky, directeur en hoofd coördinator van de 19th Asian Art Biennale Bangladesh, spraken op het 2-daagse congres, naast vele anderen. Het geheel werd voorgezeten werd door de Minister van Cultuur KM Khalid.

Helaas door allerlei oorzaken, kon Harald Schole zelf dit keer niet naar Azië afreizen en miste hij de feestelijke prijsuitreiking. Begin 2023 gaat er een korte film met Haralds’ reactie naar Bangladesh, dat waarschijnlijk op de nationale televisie wordt vertoond (voor een bevolking in 2021 van 166 miljoen inwoners).

Daarnaast is Schole curator van vele tentoonstellingen, hij heeft jaren aan de prachtige wanden van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae de kunstcollecties van leden gepresenteerd. Sinds april dit jaar Is hij hoofdredacteur van kM (tijdschrift over kunst en materiaal). Hij heeft vele kleine en grote kunstprojecten op zijn naam staan. Een naam om te onthouden!!

De drie grote winnaars waren Sushanta Kumar Adhikary en Yasmin Jahan Nupur uit Bangladesh en dus Harald Schole uit Nederland. De volgende kunstenaars werden genomineerd voor de Honourable Mention Award met een geldprijs van 3.000 euro: Fareha Zeba, Jayatu Chakma, Mamur Ahsan Mahtab, Maynul Islam Paul en Sumon Chandra Das uit Bangladesh en nog een ‘buitenlander’, Ana Silvia Malhado uit Portugal.

Premier Sheikh Hasina zegt ‘ongeacht een stroming, kunstenaars inspireren altijd in dit land brede lagen van de bevolking’ en ‘deze biënnale vormt een platform voor kunstenaars uit verschillende landen om ideeën en inzichten te delen!’