AMSTERDAM - Wat doet het GVB de Amsterdammer aan? Op een enkele tram na zou er wegens ‘extreem winter weer niet gereden kunnen worden’, aldus de website. Hoe doet men dat dan in Duitsland of Oostenrijk waar gemiddeld meer sneeuw valt?

Wie naar buiten kijkt in de stad ziet lopende mensen, ziet auto’s rijden en ook het fietsen komt weer op gang.. maar er is geen tramverkeer te zien! De 3e dag op een rij lijkt naast het weer het GVB zelf voor extra ontregeling woon-werkverkeer te zorgen!

Het is niet bekend dat het Ministerie het GVB gevraagd zou hebben ‘geen trams te laten rijden in verband met Corona’. Ons Openbaar Vervoer is goed onderhouden dus dat kan het ook niet zijn. Wat is er aan de hand dat de directeur van het GVB, Claudia Zuiderwijk, bijna alle Openbaar vervoer in Amsterdam plat legt?

Navraag bij het GVB gedaan en dit liet de website uitleg zien om 08.15 uur: “Tram 5 gaat rijden. Door het extreme winterweer rijden de overige trams nog niet. Voor tram 26 is een pendelbus ingezet, deze vertrekt van halte J busstation IJzijde. Beperkte dienstregeling metro. Alle bussen rijden. Check voor vertrek onze website voor de actuele situatie.”.

We hebben daarom gebeld met het GVB. Met de persvoorlichter die in eerste instantie er geen weerwoord op de vraag had; ‘Waarom rijden bijvoorbeeld de cirkellijnen, als 1, 3, 4 en 9 en/of andere lijnen niet? Wat is er aan de hand?’ Hoe kan dat nu: zelfs de GVB-Persvoorlichter heeft geen duidelijk antwoord. Terwijl heel Amsterdam zich al 2 dagen afvraagt; wat is er aan de hand? ‘Er wordt ‘navraag’ gedaan… ‘

We werden net teruggebeld door het GVB; “Het probleem is dat de sporen met dit weer gelijk met sneeuw bevriezen en als wij de sporen door speciale techniek ontdooien lukt het. Echter als er dan een vrachtwagen over de rails rijdt, komt er weer sneeuw in het spoor en dan zou het spoor weer bevriezen. En dat zou voor ontsporingen kunnen zorgen”.

Slechts op enkele trajecten worden nu bussen ingezet.. waarom niet op andere trajecten, dat schijnt een keuze te zijn! Maar Amsterdam kan eigenlijk zeggen; ‘dat het GVB het niet onder controle schijnt te hebben’. Tijd voor de politiek!