AMSTERDAM - Eye Filmmuseum heeft een nieuwe voorzitter en drie nieuwe leden van de Raad van Toezicht benoemd: Gunay Uslu (voorzitter), Anneke de Vries (Directeur Stations/Raad van Bestuur Nederlands Spoorwegen), filmmaker Shady El-Hamus (De libi, Forever Rich), Marco Huijbregts (partner bij Dubois & Co. Registeraccountants).

Van raadsleden Alexander Rinnooy Kan, Caroline Princen en Siebe van Elsloo loopt de derde en laatste zittingstermijn af. Unaniem is besloten om de nieuwe voorzitter uit het eigen midden te kiezen en het huidige raadslid Gunay Uslu te benoemen tot de opvolger van Alexander Rinnooy Kan.

De volledige Raad van Toezicht van Eye bestaat nu uit: Gunay Uslu (voorzitter), Chafina Bendahman, Lex ter Braak, Shady El-Hamus, Marco Huijbregts, Anneke de Vries en Marc van Warmerdam.

Gunay Uslu (voorzitter) is cultuurhistoricus en is als onderzoeker verbonden aan het Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam. Haar expertise ligt in de geschiedenis van de Europese cultuur, erfgoedstudies, museumstudies en cultuurbeleid, management en organisatie. Ze is sinds 2019 een gewaardeerd en betrokken lid van de Raad van Toezicht van Eye Filmmuseum. Uslu is lid van de adviesraad van Vereniging Rembrandt, Allard Pierson, het Mauritshuis, leerstoel Verdraagzaamheid aan de Universiteit Leiden, bestuurslid van het NIOD fonds en voorzitter van Corendon Foundation. Uslu stelt ook zelf tentoonstellingen samen. Als Director Hotel Development bij Corendon transformeert Uslu verouderde kantoorgebouwen tot nieuwe hotels en renoveert zij monumentale en vintage hotelgebouwen. Zo combineert ze museale expertise met zakelijk inzicht.

Anneke de Vries is Directeur Stations en lid van de Raad van Bestuur van NS. Daarvoor was ze directeur Vastgoed en Franchise van Ahold Delhaize en directievoorzitter van ING Real Estate Development, een van de initiatiefnemers van Overhoeks. Ze is betrokken bij de NOVI-alliantie. Ze studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en volgde diverse executive courses, onder andere aan Harvard Business School. Ze was lid van de Raad van Commissarissen van Rochdale en vervulde bestuursfuncties bij onder andere Bureau Architectenregister, NEPROM, Amsterdam Zuidoost Partners en Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). Ze is mede-initiatiefnemer van de geefkring Ladies Eye van Eye Filmmuseum. In 2018 won ze de Green Leader Award publieksprijs van de DGBC.

Marco Huijbregts is accountant en partner bij Dubois & Co. Registeraccountants. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring met het controleren en adviseren van organisaties in met name de fondsenwervende en culturele sector. In zijn klantenportefeuille bevinden zich diverse toonaangevende musea. Momenteel vervult hij nog overige bestuurlijke functies bij de Museumnacht Amsterdam en Stichting Kunst in het Stationsgebied in Utrecht.

Shady El-Hamus
is filmmaker en scenarioschrijver (De libi, winnaar Beste Scenario op NFF, de Netflix-film Forever Rich). Als cinefiel is hij een inspirerende representant van een nieuwe generatie Nederlandse filmmakers. In 2012 studeerde hij af aan de Nederlandse Filmacademie. Hij schreef het scenario van Sam de Jongs bekroonde afstudeerfilm Magnesium en regisseerde zijn eigen korte film Over zonen, met de inmiddels bekende acteur Marwan Kenzari in de hoofdrol. Na zijn afstuderen werd hij toegelaten tot de prestigieuze MA Directing Fiction Course aan de National Film and Television School in het Verenigd Koninkrijk.