AMSTERDAM - Alle straatnamen in Nederland komen ‘ergens’ vandaan. En er zijn vast mensen die het leuk vinden om de herkomst uit te zoeken en er zo meer over te weten te komen. Die gedachte bracht Stichting Marketing Oldambt en Stichting Promotie Westerwolde (beide regio’s gelegen in de provincie Groningen) op een ludieke actie.

Ludieke actie
Ze zochten uit in welke plaats straatnamen voorkomen met Oldambt en Westerwolde in de naam. Dat bleken er meerdere te zijn. Er is een Westerwolde-straat in Amsterdam en in Lelystad en er is een Oldambt in Assen, Eindhoven en Lelystad. In augustus hebben beide stichtingen mooie, handgeschreven kaarten met ‘Groeten uit Westerwolde’ en ‘Groeten uit Oldambt’ gestuurd naar alle bewoners woonachtig aan de Westerwoldestraten en aan de Oldambten.

Geheel verzorgd weekend
De bewoners van deze adressen konden zich via een website aanmelden met een motivatie om een gratis, geheel verzorgd, weekend te beleven in de regio Oldambt en Westerwolde. Van alle aanmeldingen is een koppel uit Amsterdam geselecteerd. Zij komen van vrijdag 8 tot en met zondag 10 oktober naar ‘hun’ regio Westerwolde in de provincie Groningen. Ze worden welkom geheten door de mensen van de Stichting Promotie Westerwolde en krijgen tips voor activiteiten die ze kunnen doen dat weekend.

Hoe ziet het weekend in Westerwolde eruit
Vrijdag 8 oktober krijgen de deelnemers, meteen een rondleiding door vestingstadje Bourtange en blijven hier dineren in restaurant ’s Lands Huys. Aansluitend overnacht het ene koppel in Bourtange en het andere koppel in het Parc Eemslandermeer.

Zaterdag 9 oktober vullen ze in naar eigen wens en interesses. Stichting Promotie Westerwolde regelt alle activiteiten en zorgt voor de catering.

Gezamenlijke afsluiting op zondag
Op zondags 10 oktober is een gezamenlijke activiteit met alle andere deelnemers, die in de regio Oldambt verblijven, gepland.
Ze worden om 11 uur verwacht voor een partijtje Footgolf bij de ‘Bronzen Eik’ in Sellingen met aansluitend een lunch. Deze ochtend is ook een persmoment gepland. Wethouder van Westerwolde, mevrouw Giny Luth, zal hier ook bij aanwezig zijn.

De motivaties van de winnende deelnemers
Alle deelnemers moesten een motivatie indienen en uiteindelijk hebben de winnaars uit Amsterdam de volgende inzending gedaan:

De Westerwoldestraat in Amsterdam is een doodlopend straatje met aan de ene kant 10 huizen en aan de andere kant een groen grasveld en een klein parkje met bomen. Het is redelijke rustige oase in de drukte van een grote stad. Maar natuurlijk vele malen kleiner als de prachtige natuur van Westerwolde in de provincie Groningen. Mijn vrouw en ik ( de kinderen zijn het huis uit) gaan 2x per jaar een lang weekend weg om te fietsen en wandelen in de natuur, zoals De Lutte, Zuid-Limburg, Grevelingen, Walcheren, Veluwe, Friese meren. Omdat we in de Westerwoldestraat wonen, hebben we een paar keer overwogen om in het natuurgebied te gaan fietsen door de bossen en over de heide en dan ook de diverse historische plaatsen te bezoeken. Zo is Bourtange nog steeds niet afgevinkt op ons lijstje van plekken die we in Nederland bezocht moeten hebben. De originele handgeschreven ansichtkaart "Groeten uit Westerwolde" op de deurmat, was het laatste zetje om de reis naar Westerwolde dan toch eindelijk eens te gaan maken.


Spin-off van de actie
Doel van deze ludieke actie is natuurlijk juist duidelijk maken aan de rest van het land kennis laten maken met al het mooie wat de regio’s Oldambt en Westerwolde te bieden hebben. Allebei een plek die het waard is om over naar huis te schrijven.