AMSTERDAM - Vrijdag 15 maart is er een landelijke onderwijsstaking. Op die dag is er in Eye Filmmuseum een speciale voorvertoning van de geestige documentaire De vliegende hond. De film is het verslag van de jarenlange poging van kunstenaar en filmdocent Johannes Hogebrink om zijn hond Chayka te leren deltavliegen. De voorstelling is gratis en toegankelijk voor leerlingen en hun ouders. Chayka is ook van de partij.

De vliegende hond, voorstelling 15 maart 2019, 10:15 in Eye, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/film/de-vliegende-hond

Waarom zou een hond niet kunnen deltavliegen? Kunstenaar Johannes Hogebrink nam de proef op de som en nam z’n hond mee naar de Alpen, om te oefenen. Zeven jaar lang probeerde hij Chayka – een hond met hoogtevrees – zo vrij als een vogel langs de bergtoppen te laten scheren. Het leerproces legde hij vast met de camera.

De vliegende hond is een geestig genre-experiment; de film speelt bewust met de verwachtingen van de kijker en lijkt een mockumentary, het genre dat de documentaire op de hak neemt. Maar Hogebrink ging verder: de opnamen voor De vliegende hond zijn echt, de film is feitelijk een omgekeerde mockumentary.

Bevlogen leraar
Johannes Hogebrink is filmmaker, kunstenaar en – via Lukida Onderwijs - freelance invaldocent in de regio Amsterdam. Hij is een bevlogen leraar die zijn leerlingen zelf films laat maken. Bij het begin van de les vertelt hij de leerlingen over zijn droom om zijn hond te leren deltavliegen.

Vrijdag 15 maart krijgen leerlingen de kans om te bekijken of het Johannes gelukt is zijn droom waar te maken.

Gratis entree
Als coördinator van het Netwerk Filmeducatie en het Amsterdams Filmmenu, zet Eye filmdocenten graag in het zonnetje met een bijzondere vertoning. De vliegende hond is daarom vrijdagochtend 15 maart te zien in het filmmuseum (10.15). Gratis tickets zijn verkrijgbaar via de website en aan de kassa. (Actiecode ‘staking’). Het aantal kaarten is beperkt (67 zitplaatsen).