AMSTERDAM - Amsterdam kent zo'n tienduizend dier- en plantensoorten. Ook in en om de grachten zijn er heel veel verschillende dieren te vinden, wat opvallend is voor een grote stad. Het water van de grachten wordt steeds schoner waardoor er meer vissoorten te vinden zijn. Daarin zwemmen eenden, futen en nestelen meerkoeten. Langs de grachten jagen katten, scharrelen ratten en zelfs exotische rivierkreeften. In de lucht erboven vliegen gierzwaluwen, parkieten en zweven meeuwen. Het is anno 2025 belangrijker dan ooit om de natuur een stem te geven. Klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit zijn de grote thema's van deze tijd, ook voor de stad Amsterdam. De tentoonstelling Dieren van de Grachten opent donderdag 10 juli en is te bezoeken tot en met 23 november 2025.

Directeur Grachtenmuseum Martijn Bosch: "Van alle dieren die in Nederland voorkomen is bijna een kwart te vinden in Amsterdam. Voor een hoofdstad is deze biodiversiteit natuurlijk prachtig, vooral gezien de beperkte ruimte. Met de tentoonstelling Dieren van de Grachten willen we laten zien hoe we samenleven met de dieren, vragen we ons af hoe ze in de toekomst onderdeel blijven van Amsterdam en wat we kunnen leren van onze dierlijke stadsgenoten"

Dieren van de Grachten

De meerkoet, de rat, de knobbelzwaan, de gierzwaluw, de halsbandparkiet, de meeuw, de Amerikaanse rivierkreeft, de rivierdonderpad, de stekelbaars, de Chinese wolhandkrab, de paling en de mossel; dit zijn de twaalf dieren die centraal komen te staan in de tentoonstelling Dieren van de Grachten. Een variatie van soorten uit verschillende biotopen en met uiteenlopende karakters. Projectleider Tentoonstellingen & Programmering Marije Cornelissen: "Na gesprekken met verschillende stadsecologen blijkt dat er zo veel interessante dieren leven waar mooie verhalen over te vertellen zijn. De dieren waarvoor we hebben gekozen hebben zo allemaal een eigen temperament. Zo vertellen we over de voor vele Amsterdammers schreeuwerige, maar niet meer weg te denken, halsbandparkiet, de exotische Amerikaanse rivierkreeft, waar drie sterrenkok Jonnie Boer graag mee kookte, de vertrouwde oerhollandse paling, de agressieve meerkoet, de trotse, sierlijke knobbelzwaan maar ook over de 'herrieschopper', de 'nieuwkomer', de 'vuilnisman' en de 'flaneur' en zo zien we dat dieren in Amsterdam net zo divers en kleurrijk zijn als de mensen die er wonen.''

In de tentoonstelling Dieren van de Grachten worden er verrassende verhalen verteld, zie je de dieren en de objecten uit hun omgeving en is er voor jong en oud veel te leren. Daarnaast is er ruimte voor hedendaagse, op de tentoonstelling geïnspireerde kunst van onder andere Hanneke Giezen (keramiek kunstenaar), Tobias Asser (beeldend kunstenaar) en Isabella Rozendaal (fotograaf).

Klimaat en natuur in en rondom de Amsterdamse grachten

De tentoonstelling Dieren van de Grachten is onderdeel van een serie tentoonstellingen in het Grachtenmuseum over klimaat, biodiversiteit en natuur in en rondom de Amsterdamse grachten. In 2022 werd de tentoonstelling Waterkracht, over de kwaliteit van het Amsterdamse grachtenwater, gepresenteerd. In 2023 vond Amsterdam is Crumbling, rond de problematiek van de afbrokkelende Amsterdamse kades en bruggen plaats. In 2024 stonden de bomen in de stad centraal in De Groene Bocht en deze zomer start Dieren van de Grachten. Met deze serie tentoonstellingen laat het Grachtenmuseum zien dat de Amsterdamse grachten een interessant vertrekpunt zijn om over het thema klimaat en biodiversiteit te vertellen.

Grachtenmuseum

Het Grachtenmuseum brengt de geschiedenis van Amsterdam en de grachtengordel tot leven en geeft daarmee inzicht in de identiteit van de stad. Het museum daagt bezoekers uit hun relatie tot de stad te verdiepen. Het verhaal van de Amsterdamse grachten wordt op een toegankelijke, tot de verbeelding sprekende en belevingsgerichte manier verteld waarbij relaties worden gelegd tussen het verleden, heden en toekomst.