AMSTERDAM - Wie haast heeft in Amsterdam fietst snel van a naar b.. En als men pech heeft moet men even later gaan lopen omdat men c ‘glasscherven’ tegen is gekomen: met als resultaat een lekke band..


Amsterdam heeft vele ambtenaren die het leuke vak straatveger hebben. Echter het lijkt of deze mensen slechts rond de prullenbak kijken die zij legen, maar niet op de fietspaden waar zij langsrijden met een gemotoriseerd wagentje waar een bezem bijzit!

Vooral op zaterdag-, zondag- en maandagochtenden komt men glas van stukke flessen of glazen tegen op de fietspaden! Maar men komt geen veegploegje in Centrum(Weteringschans en omgeving) of Zuid (Ferdinand Bolstraat) tegen. Dit zorgt voor pech als mensen snel boodschappen halen, een vol dagprogramma hebben en even later een lekke band krijgen.

Een van de marktjongens van de Albert Cuypmarkt meldt; ‘13e lekke band in 5 maanden tijd, dat is toch niet normaal meer..!”. En: “Waarom betaal ik dan Gemeentebelastingen?” Ondanks dat winkeliers en restaurantmedewerkers elke ochtend hun eigen straatdeel vegen is dat blijkbaar onvoldoende. Zeker als de wekelijkse veegploeg voor de vuilniswagen uitgaat…in plaats van er achteraan.

De roep om de ouderwetse straatveger in te zetten met eigen wagentje die wandelt in de buurt komt weer op! En waarom ook niet? Een sociaal vak, de straatveger ziet wat er in zijn wijk gebeurd, heeft contact met de buurt en het wordt veiliger voor fietsbanden!

In het wallengebied was o.a. een proef met ‘buurtconcierges ’, dat weer stopte. Maar het wordt tijd dat de proef herhaald wordt en dat er ambtenaren bijkomen, liefst per fiets of lopend werkend in de rand van Centrum en de Pijp die de straten extra onderhouden!