AMSTERDAM - De raad van toezicht van NEMO Science Museum maakt vandaag bekend dat Géke Roelink is benoemd tot algemeen directeur en voorzitter raad van bestuur. Met ingang van 1 februari 2023 zal zij directeur-bestuurder Michiel Buchel opvolgen, die dan met pensioen gaat. Géke Roelink: "Ik kijk er naar uit aan de slag te gaan met deze veelzijdige baan op een van de mooiste plekken in Nederland, met een belangrijke rol in onze samenleving. Want een krachtig en inspirerend NEMO is van onschatbare waarde om de blik van jong en oud te verruimen en nieuwsgierigheid en verwondering te stimuleren."

Bernard Fortuyn, voorzitter van de raad van toezicht van NEMO Science Museum, feliciteert Géke Roelink met haar benoeming: "De raad van toezicht heeft veel vertrouwen in Géke Roelink. Met haar ervaring, ook in het cultureel ondernemen, en als bekende in de culturele sector achten we in haar een sterk persoon gevonden te hebben die NEMO in deze maatschappelijk turbulente tijden kan leiden. We danken Michiel Buchel voor zijn jarenlange leiderschap dat NEMO gemaakt heeft tot het succesvolle wetenschapsmuseum dat het nu is".


Michiel Buchel, directeur-bestuurder NEMO Science Museum: "Ondanks de crisis is NEMO sterk en veerkrachtig en zijn we als wetenschapsmuseum misschien wel belangrijker dan ooit. We willen als museum over wetenschap, technologie en innovatie zorgen dat iedereen in Nederland nieuwsgierig blijft. Ik ben ontzettend trots op waar NEMO nu staat en geef na bijna twintig jaar vol vertrouwen het stokje over aan Géke Roelink."

Over Géke Roelink
Géke Roelink is sinds 2011 directeur-bestuurder van Filmhuis Den Haag. Haar inspanningen hebben ervoor gezorgd dat het Filmhuis een bruisend centrum van het Haagse culturele leven is geworden en een knooppunt voor kennis, dialoog, sociale en culturele uitwisseling. Dit werd in 2015 erkend toen Filmhuis Den Haag de Europa Cinemas Award voor beste programmering ontving.Roelink studeerde onder meer aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en volgde meerdere programma' s op het gebied van leiderschap.

Haar eerdere rollen waren onder meer Hoofd Sector Presentatie bij het Eye Filmmuseum (2002 - 2010) en Hoofd Marketing en Studievoorlichting aan de Universiteit van Amsterdam (1998 - 2002). Daarnaast bekleedt en bekleedde zij verschillende nevenfuncties. Momenteel is ze onder meer adviseur van de Raad voor Cultuur en lid van de raad van toezicht van het Imagine Film Festival. Eerder was ze onder anderen bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en mentor in het UNIC Women's Cinema Leadership Programme. In 2022 ontving ze de UNIC Achievement Award voor haar idealistische visie en onvermoeibare inzet.

Géke Roelink woont in Amsterdam en werkte ooit al even voor NEMO Science Museum. Vroeger kwam ze vaak met haar kinderen in het museum. Vooral de Kettingreactie, de opstelling water zuiveren en lezingen van wetenschappers als Robbert Dijkgraaf waren favoriet. Ze verheugt zich zeer om terug te keren en het succes van het museum samen met het team en de raad van toezicht voort te zetten.

Over NEMO
NEMO Science Museum laat jong tot oud ontdekken hoe fascinerend en relevant wetenschap en technologie zijn. Dat doen we door te laten zien hoe bijzonder alledaagse dingen zijn en door abstracte wetenschap op een toegankelijke manier te brengen. Zo maken we kennis voor een breed publiek bereikbaar. We realiseren dit alles met een grote diversiteit aan programma's, tentoonstellingen, activiteiten, technisch erfgoed, online wetenschapsnieuws, achtergrondinformatie, en evenementen binnen en buiten het museum. NEMO is tevens een expertisecentrum op het gebied van informeel leren over science, buitenschools én in de klas.