AMSTERDAM - Sheila Buijtenhek en Wouter Huisman waren op zoek naar een maatje voor hun enige zoon Jazz. Tegelijkertijd wilden ze iets betekenen voor een ander gezin. Sheila zag op Facebook een oproep van Buurtgezinnen.nl voor ‘steungezinnen’ en kwam zo in contact met alleenstaande moeder Linda.

Linda was op zoek naar een gezin in de buurt waar haar dochter Julia af en toe naartoe kon. In een folder van Buurtgezinnen las ze over steungezinnen en hulp bij het opvoeden.

Meteen mee

De gezinnen ontmoetten elkaar en konden goed met elkaar overweg. Vooral tussen de kinderen Jazz en Julia klikte het. Sheila: “Dat was in 2016. Ondanks het leeftijdsverschil - ze waren toen 4 en 10 - waren ze meteen enorm aan het spelen.” Wouter: “De eerste keer dat Julia bij ons zou komen, hadden we een familieweekend. Dat was fantastisch, Julia werd meteen in mijn grote familie opgenomen.”

Vaderfiguur

Voor moeder Linda is het steungezin een uitkomst: “Ik wil graag af en toe tijd voor mezelf. Het is fijn dat Julia nu bij Sheila en Wouter terecht kan, ook als ik onverwachts iets heb. En het is mooi dat Julia de opvoeding van anderen meekrijgt en daardoor een vaderfiguur heeft.”

Verrijking

“Julia komt zaterdags om een uur of 11 naar ons toe en zondagavond gaat ze weer naar huis. Mensen vragen ons weleens of het niet een belasting is, elk weekend een kind erbij. Maar zo zien wij het helemaal niet. We vinden het een verrijking. Julia voelt als een dochter”, vertelt Wouter. “Zelf ben ik een ‘tweedelegkind’. Om de week zag ik mijn halfbroer en twee halfzussen. Dat was echt feest voor mij. Zoiets gun ik mijn eigen zoon ook.”

Wat vinden de kinderen?

Sheila: “Jazz noemt Julia zijn weekendzus. En op school heeft hij het over ‘mijn grote zus’.” Julia: “Ik heb eigenlijk twee moeders, een vader en een broertje, twee oma’s en een opa. En een heleboel ooms en tantes. We doen veel leuke dingen en ik ga ook mee op vakantie.”

Buurtgezinnen

Buurtgezinnen.nl koppelt een gezin waarmee het goed gaat (steungezin) aan een gezin dat steun kan gebruiken (vraaggezin). De match wordt gemaakt als het klikt. Ook daarna is het maatwerk. Wilt u ook steungezin worden, of kunt u als gezin wel een steuntje in de rug gebruiken, meld u dan aan bij www.buurtgezinnen.nl of neem contact op met de coördinator van uw stadsdeel.