AMSTERDAM - Gelukzoekers op Sumatra, een voorstelling die net als De tolk van Java en Lichter dan ik de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont, is van dinsdag 21 t/m donderdag 23 maart in DeLaMar in Amsterdam te zien.

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen.

Gelukzoekers op Sumatra is geïnspireerd op de romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd nemen de rollen op zich. De regie is in handen van Olivier Diepenhorst. Hij schreef ook de tekst voor de voorstelling Gelukzoekers op Sumatra, vrij naar de romans Rubber en Koelie van Madelon Székely-Lulofs. Olivier Diepenhorst regisseerde eerder ook De Tolk van Java en Lichter dan ik. Gelukzoekers op Sumatra is tot en met 1 april 2023 te zien door heel Nederland.

Vrij naar de romans van Madelon Székely-Lulofs
Tekst en regie Olivier Diepenhorst
Spel Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd
Scriptbegeleiding Janine Brogt
Decor Lidwien van Kempen
Kostuums Nola van Timmeren
Licht Yuri Schreuders
Muziek Mark van Bruggen

Meer informatie www.korthalsstuurman.nl/gelukzoekers-op-sumatra en via www.toptheater.nl