AMSTERDAM - Als u niet goed ter been bent, is het handig als u uw auto binnen 100 meter van huis of werk kunt parkeren. Daarom bestaan er gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

Logisch. Op dit moment zijn er ruim 3.000 gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken in Amsterdam.

Regels hetzelfde

Regels voor het aanvragen, het aanleggen of opheffen van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op kenteken zijn straks in héél Amsterdam hetzelfde. Van 19 maart tot en met 13 mei heeft u inspraak op die regels.

U heeft inspraak op onder andere:

  • Hoe u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerplaats vlakbij uw huis of werk.
  • Hoe en waar een gehandicaptenparkeerplaats wordt aangelegd.
  • Wanneer een gehandicaptenparkeerplaats wordt opgeheven en verwijderd.

Proef met sensoren

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken krijgt in de toekomst áltijd een wit kruis. Zo is het ook voor andere weggebruikers duidelijk dat zij hier niet mogen parkeren. Amsterdam handhaaft op oneigenlijk gebruik van gehandicaptenparkeerplaatsen. Ook start de gemeente in april 2018 een proef om met sensoren foutparkeerders te detecteren op gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken. Auto’s die op een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken staan en daar niet horen worden door Handhaving en Toezicht met prioriteit weggesleept.

Inspraaktraject

Het inspraaktraject loopt van 19 maart tot en met 13 mei 2018. Na de inspraak worden de nota van beantwoording en de definitieve beleidsregels ter goedkeuring voorgelegd aan het college.
Lees alle beleidsregels en reageer: www.amsterdam.nl/inspraak.