AMSTERDAM - Gedeputeerde Zita Pels heeft de feestmaand voor de Molen van Sloten ingeluid. De Molen bestaat deze maand 30 jaar.


Op 11 september is het precies 30 jaar geleden dat prinses Juliana de Molen van Sloten officieel opende. Dit wapenfeit gaat niet ongemerkt voorbij: de hele maand september viert de Molen feest. Een van de activiteiten is de schilderwedstrijd. Gedeputeerde Pels mocht de prijzen overhandigen aan de winnaars.

Tijdens haar bezoek stond de gedeputeerde stil bij de belangrijke rol van de vrijwilligers: “Wat hier bij de Molen van Sloten duidelijk speelt, is dat de vele vrijwilligers dit erfgoed al 30 jaar met passie uitdragen. Zij zorgen er – dag in dag uit – voor dat ‘hun’ monument gaat leven en blijft leven. Deze molen vervult ook nog eens een belangrijke rol in de gemeenschap.”

Monumentenstatus?

In april maakte de provincie bekend het voornemen te hebben om de molen de titel provinciaal monument te geven. Binnenkort nemen Gedeputeerde Staten een definitief besluit over het toekennen van deze status. Molenvoorzitter Frans Urban hoopt dat de titel provinciaal snel een feit is: “Dat is niet alleen eervol, maar het helpt ons zeker ook financieel. Al is het wel zo dat alleen het bovenste deel van de molen monument wordt en dat deze status de geldzorgen niet verdrijft. Maar alle beetjes helpen!”

Bezoek de molen

De 3 prijswinnende schilderijen en de twaalf genomineerde schilderijen zijn tot 19 september te zien op de stellingzolder van de Molen van Sloten. De expositie is dagelijks te zien tussen 11.00 en 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op: www.molenvansloten.nl