AMSTERDAM - Reflex Amsterdam presenteert tot en met 30 september a.s. een eerste solo-expositie van de Britse kunstenaar Helen Beard. Met The Desire Path toont de galerie een selectie kleurrijke, erotische schilderijen met een verscheidenheid aan formaten, variërend van kleine voorstudies tot grootschalige doeken. Reflex lanceert ook haar eerste monografie met een essay geschreven door Matt Carey-Williams.

Het visueel opwindend werk van Helen Beard is helder, dynamisch en voyeuristisch. Met kleur, textuur en abstractie maakt Beard zich in haar seksuele beeldtaal los van een overwegend mannelijke blik. In de onbeschaamde voorstellingen van vrouwelijk verlangen onderzoekt de kunstenaar thema’s als gender, seksuele psychologie en erotiek.

Helen Beard beweegt zich op het snijvlak van abstract en figuratief. Op basis van gevonden beelden worden personages gereduceerd tot bondig gedefinieerde vlakken met levendige kleuren. Naast een oog voor filmische composities weerspiegelen close-ups en intrigerende invalshoeken haar eerdere ervaring als stylist en assistent art director in de filmindustrie.

Het meest opvallende aspect van de olieverf werken zijn de penseelstreken die zichtbaar blijven op de anders dichte oppervlakken. Beard maakte in 2008 de overgang van acryl naar olie. Hierna volgden experimenten met de textuur van haar schilderijen om een geheel ander gevoel op het oppervlak van het canvas te creëren. De penseelstreken zijn vergelijkbaar met vingerafdrukken op de huid. Ze geven een bepaalde tederheid terug aan de krachtige, abstracte scènes waardoor een fascinerende spanning ontstaat.

Helen Beard (Birmingham, 1971) woont en werkt in Brighton. Ze volgde een opleiding aan het Bournemouth & Poole College of Art and Design. Het autonome werk van de veelzijdig kunstenaar was eerder te zien bij Newport Street Gallery in Londen tijdens Simulation Skin: Selected works from the Murderme Collection (2017) en True Colours (2018). Tot haar meest recente exposities behoren de groepsshow 21st Century Women (2018) curated by Fru Tholstrup en Jane Neal en de solo-expositie It’s Her Factory (2019) bij Unit London. Daarnaast is werk wereldwijd opgenomen in de meest toonaangevende collecties. The Desire Path bij Reflex Amsterdam is de eerste expositie van Beard buiten Groot-Brittannië.