AMSTERDAM - Vrijdagavond 8 juli 2022 organiseert de FNS een speciale skate ter viering van het 25 jarige bestaan. Oprichters, (oud) vrijwilligers, ervaren maar ook nieuwe deelnemers, lokale en landelijke media en ook de burgemeester van Amsterdam, iedereen is van harte uitgenodigd om dit feest met de FNS te komen vieren!De dresscode voor deze bijzondere skatetocht is "Gala", dus kom in stijl.


Hoe het begon
Overgewaaid vanuit San Francisco en Parijs, begon in 1997 de FNS. Het concept is al 25 jaar onveranderd. Gedurende de week plannen en verkennen de FNS vrijwilligers een route, regelen zij een tochtleider, begeleiders en muziek en verspreiden zij informatie over de route voor de komende vrijdag via de FNS-website en sociale media. Is het vrijdagavond droog, dan gaat het sein op groen, verzamelen deelnemers op skates, skeelers en rolschaatsen zich bij 'Het Ronde Bankje' in het Vondelpark en vertrekt de FNS om 20:30 uur, voor een tocht van circa 2 uur door en rond Amsterdam.

Wat de lol er van is
Naast steeds wisselende routes is er een grote variatie aan deelnemers: jong, oud, hip, sportief, scholier, werkend, Amsterdammer en toerist. Iedereen skate mee, om lekker te bewegen, voorsightseeing, om vrienden en nieuwe mensen te ontmoeten, maar vooral voor de sfeer.Met de wind door je haar en een lach op je gezicht worden toegezwaaid en toegejuicht door verbaasde voorbijgangers. Helemaal tijdens de speciale Halloween- en Santa-tochten, waarbij de skaters verkleed gaan. Als deelnemer waan je je 'King of the Road' skatend over de kades, straten en pleinen van Amsterdam.

Het resultaat
Vanuit dit evenement zijn in de loop der jaren vele vriendschappen, relaties en zelfs FNS liefdesbaby's ontstaan. De sfeer en de ervaring zijn uniek en is in de loop der jaren vele malen in Het Parool, bij AT5, landelijke TV, op websites en op sociale media beschreven en besproken. Ook vele buitenlandse reisgidsen beschrijven de FNS. Mede hierdoor wordt FNS bijna wekelijks bezocht door deelnemers vanuit de hele wereld, die soms speciaal voor de FNS naar Amsterdam komen.De enthousiaste reacties van de deelnemers motiveren de vrijwilligers, elke keer opnieuw, om ook de volgende week weer een nieuwe tocht te organiseren.