AMSTERDAM - Tijdens het Warming Up Festival zijn rond de Tolhuistuin en op de NDSM-werf in Amsterdam larger-than-life natuurbeelden van fotograaf Jaap Scheeren te zien. Het fotoproject 'Flipping the Bird' houdt de kijker een spiegel voor en laat op zowel bloedserieuze als absurdistische wijze zien hoe we ons verhouden tot de natuur.

Wie zich aan de Noorderlijke IJ-oevers begeeft, komt een aantal rebellerende dieren tegen. Een rat, een zwaan, een eekhoorn die zijn middelvinger opsteekt: Scheeren creëert hij een wereld waarin hij zijn eigen logica, intuïtie en regels volgt; altijd met een humoristische twist. Met de fotowerken in de openbare ruimte, op de NDSM-werf en rond de Tolhuistuin, vertelt Scheeren een verhaal waarin een mens die graag contact wil maken met de natuur. De absurdistische beelden, die ook eerder in Het Parool verschenen, zijn vanaf 15 oktober te zien op grote bouwborden (6 x 3 meter) op verschillende plekken op de NDSM-werf en rondom de Tolhuistuin.

De titel van het werk verwijst naar het anders kijken naar dieren en natuur, maar ook de Engelse slang voor 'je middelvinger opsteken'. Jaap Scheeren: "Mijn doel is dat we ons bewust worden van de positie van de mens ten opzichte van de natuur. Hoe worden we er weer vanzelfsprekend deel van? Door een aantal werken prominent in de openbare ruimte te plaatsen hoop ik op een provocerende manier uit te dagen tot reflectie."

Onthulling tijdens Warming Up Festival
De tentoonstelling opent tijdens het Warming Up Festival dat plaatsvindt tussen 12 en 22 oktober. Warming Up verbindt kunst en cultuur met het klimaatvraagstuk. Tijdens het festival zijn tien dagen op rij spannende performances, podcasts, installaties, workshops, talkshows en theater in de Tolhuistuin. Meer informatie en programma via www.tolhuistuin.nl/warmingup2020. Ook Stichting NDSM organiseert tijdens Warming Up Festival een bewonersavond om omwonenden van de NDSM-werf om input te vragen voor plannen voor verduurzaming van de werf.

Praktische informatie
Jaap Scheeren - Flipping the Bird
Datum: vanaf 15 oktober 2020
De werken zijn te vinden:

• Tolhuistuin, IJpromenade 2, banner zichtbaar vanaf de pont

• Tolhuistuin, Staalvilla

• Tolhuistuin, Poortgebouw

• NDSM, kruispunt Smederijplein

• NDSM, richting STRAAT, tussen Viacom & Greenpeace

• NDSM, grasveld bij Noorderlicht, richting Theo Fransmanbrug

Over de Tolhuistuin
De Tolhuistuin is een cultuurhuis en -tuin aan de IJ-oever van Amsterdam Noord, een plek voor muziek, beelden, verhalen en voor heerlijk eten.
Het hart van de Tolhuistuin is een idyllische tuin die de historische panden met café-restaurant THT, verschillende concert- en podiumzalen, expositieruimte, studio's en werkplekken verbindt.

Samen met een inspirerend netwerk van muzikanten, theatermakers, filmmakers, ontwerpers, festivalorganisatoren, podcastmakers en sociale ondernemers zetten we de Tolhuistuin in als creatieve werkplaats voor de toekomst voor een breed publiek.

www.tolhuistuin.nl/over-ons