AMSTERDAM - Uit metingen is gebleken dat in de regio Amsterdam slechts 50% van de fietsers met fietsverlichting rijdt. Dat kan beter. In de maand oktober wordt daarom in de regio Amsterdam en in de rest van Nederland de ‘Ik val op!’ campagne gevoerd om meer fietsers met licht te laten fietsen. Heb jij je fietsverlichting aan in het donker? Dan maak je minder kans op een ongeluk én voorkom je dat je een boete krijgt.

6 oktober: fietsverlichtingsfeest voor fietsers
Nu het weer laat licht wordt en vroeg donker wordt er weer intensief campagne gevoerd voor het gebruik van fietsverlichting. Door te fietsen met goede fietsverlichting kunnen ongelukken worden voorkomen. Op 6 oktober staat daarom op het Haarlemmerplein in Amsterdam een vrolijk verlichte fietsfuik waar je graag in wilt fietsen en een DJ met muziekfiets. Hier wordt aan iedereen gratis fietslampjes uitgedeeld om de start van de campagne te vieren! De fietsfuik zelf staat met honderden lampjes in de schijnwerpers, dus hij valt niet te missen. Kom 6 oktober tussen 18.30 en 21.00 uur langs voor gratis fietslampjes of om het kunstwerk te bekijken!

Dag van de Fietsverlichting
Op 27 oktober is de Dag van de Fietsverlichting. Op deze dag worden meerdere acties in de regio Amsterdam georganiseerd, waaronder de actie ‘Show yourself’. Met dit project worden jongeren door middel van een VR-experience bewust gemaakt van hun kwetsbare positie op de fiets en het belang van fietsverlichting.

Ik val op winactie!
Fietsers moeten worden beloond voor hun goede fietsverlichting. Misschien doet niet alleen je voor- en achterlicht het goed, maar val je ook op door een lichtgevende rugtas of speciale kleding. Deel jouw foto waarbij je laat zien hoe goed jouw fiets verlicht is in het donker en maak kans op stoere extra zichtbaarheid! Tag de Vervoerregio op Facebook, Twitter of Instagram en gebruik #ikvalop. Een deskundige jury kiest de leukste twee inzendingen van inwoners van de Vervoerregio Amsterdam. Wie valt op en wint?

Hoe zat het ook alweer met fietsverlichting?
  • Controleer voordat je weggaat of je fietsverlichting het doet.
  • Regel een setje extra fietslampjes, voor als je verlichting het plotseling niet meer doet.
  • Gebruik geel of wit licht als voorlicht en rood licht als achterlicht.
  • Let op: knipperend licht mag niet!

Deze campagne en acties zijn een samenwerking van de Vervoerregio Amsterdam en haar vijftien gemeenten, de Politie, Veilig Verkeer Nederland en Team Alert. Online of op straat: je kunt er niet omheen.