AMSTERDAM - Missie geslaagd: het fietspad IJburg - Diemerbos van 770 meter is af. Van IJburg naar het midden van het Diemerbos is de route nu 2 kilometer korter. Dit fietspad was het állerlaatste stukje in de fietsverbinding tussen de stadsdelen IJburg en Zuidoost. Dus nu fietst u ook sneller van Zuidoost naar IJburg… of andersom natuurlijk, wat u wil.

Het nieuwe fietspad IJburg - Diemerbos tussen de Uyllanderbrug bij IJburg en het Diemerbos had wat ‘bewerkingstijd’ nodig. Omdat het fietspad door een drassig weiland loopt, moest de grond eerst ‘zetten’. Voordat het pad werd gelegd, moest eerst de ondergrond inklinken. Hierdoor verzakt het fietspad minder snel.

Diemerbos

Het fietspad maakt deel uit van compensatiemaatregelen in verband met de verbreding van de A1 en het verleggen van de A9. Maar ook is het fietspad aangelegd, om gemakkelijker het Diemerbos te bereiken. Het Diemerbos is van Staatsbosbeheer en ligt in de gemeenten Diemen en Amsterdam in de zogenaamde Diemerscheg. Het bos grenst in het zuidwesten aan de Gaasp en de Bijlmerweide, in het oosten aan het Amsterdam-Rijnkanaal en het dorp Driemond en in het noorden aan de recreatiegebieden Overdiemen en Penbos Staatsbosbeheer. Binnenkort is ook een nieuwe fietsverbinding langs de A9 klaar, van Zuidoost naar het bos.

Recreatie-informatie

In het Diemerbos zijn picknickplekken, wandelpaden, ruiterpaden en een speelbos. Aan de andere kant van de A9 mag de natuur meer haar gang gaan. Het Diemerbos is het hele jaar toegankelijk. De hoofdingang ligt aan de Muiderstraatweg 61 in Diemen. Hier is parkeergelegenheid. Een andere ingang bij de Veeneikbrug, vanaf de Bijlmermeer over de Weespertrekvaart is alleen voor wandelaars en fietsers. De verharde paden in het Diemerbos zijn ook geschikt voor rolstoelen, rollators en wandelwagens. Ten westen van de A9 mogen honden loslopen (behalve in het Speelbos), ten oosten van de A9 (in het natuurbos) moeten ze aan de lijn.

Meer lezen

Amsterdam is rijk aan groen. De wens is dat Amsterdammers en bezoekers met 20 minuten op de fiets in een groen landschap zijn. Hoe? Door fietspaden tussen stad en groen aan te leggen en te verbeteren. Amsterdam blijft investeren in een groene openbare ruimte, zelfs dubbel zoveel als voorgaande jaren.

Zie ook: