AMSTERDAM - Sinds de vroege ochtend van 18 april rijdt tram 24 weer door de Amsterdamse straten. In de Ferdinand Bolstraat werd de tram wel heel erg gemist. De ondernemers uit de straat vierden in de ochtend de terugkeer van de tram in hun straat.

Historische omleiding

Sinds 1929 rijdt tram 24 door de Ferdinand Bolstraat. Vanaf 2003, het jaar dat de aanleg van de Noord/Zuidlijn begon, kon de tram niet meer rechtdoor richting de Ceintuurbaan rijden. Net als de 16, sloeg de 24 daarom rechtsaf richting de Albert Cuypstraat. Dat nu - na al die jaren - die omleiding verleden tijd is, is winst voor de hele Pijp en de vele reizigers in Amsterdam. Vanaf de nieuwe tramhaltes bij het Marie Heinekenplein en de Ceintuurbaan liggen de winkels en markt op geringe loopafstand. Bovendien kunnen reizigers vanaf juli 2018 hier vlot overstappen op de Noord/Zuidlijn.

Rode Loper en ruimte voor voetgangers en fietsers

De Ferdinand Bolstraat maakt onderdeel uit van de Rode Loper. Tussen het Damrak en de van Ostadestraat, boven het tracé van de Noord/Zuidlijn, investeert de gemeente flink in het maken van meer ruimte voor voetgangers en fietsers. In een groot deel van de Ferdinand Bolstraat is al zichtbaar hoe mooi het wordt. Het werk in de Ferdinand Bolstraat duurt nog tot oktober van dit jaar.

Tram 24 rijdt tot november extra vaak. In die periode werkt de gemeente aan de vernieuwing van de Lairessestraat en vervalt lijn 16 tijdelijk.