AMSTERDAM/LEIDEN - De wetenschapsassistente en journaliste Feline Elise Dijkgraaf (1988), die startte met de studie Bèta-gamma (biomedical science) aan de Universiteit van Amsterdam, is gisteren gepromoveerd in Leiden. Eerder had zij met 2 collega-studenten een eerste prijs gewonnen voor haar bachelor scriptie.

Bèta-onderzoeker Dijkgraaf verdedigde op 12 januari 2021 met succes haar proefschrift over “T cells in focus” https://www.universiteitleiden.nl/agenda/2021/01/t-cells-in-focusformation-and-function-of-tissue-resident-memory. Zij deed dit ter verkrijging van de graad Doctor aan de Universiteit Leiden voor een belangrijk, nationaal en internationaal gezelschap, in het Kleine Auditorium van het Academiegebouw in Leiden. Haar promotor was Prof. Dr T.N.M. Schumacher en co-promotor Prof dr. J.B. A. G. Haaren. Door corona mochten veel genodigden niet naar Leiden komen, maar konden de promotie via een digitaal scherm thuis wel volgen.

Doctor Dijkgraaf’s onderzoek richt zich op de formatie, functie en geheugen van een T(tissue)-resident. Kortgezegd: wanneer een ziekteverwekker erin slaagt een weefsel barrière te doorbreken en in een lymfe terechtkomt, gebeurt er veel in het lichaam. Na opruiming van de ziekteverwekker blijven er T-cellen met een herinnering aanwezig in de menselijke huid, als zijnde ‘schildwachten’ die sneller in actie komen, mocht de ziekteverwekker weer de kop opsteken.

Uit haar proefschrift: “Daarom is de kennis over het ontstaan van deze T cel populatie en inzicht in hun gedrag binnen weefsels cruciaal voor de ontwikkeling van therapieën tegen lokale ziekteverwekkers”.

Doctor Feline Elise Dijkgraaf, die haar passie voor wetenschappelijk schrijven en vertellen tijdens het schrijven van haar proefschrift ontdekte, gaat verder met haar interesse op dat gebied: door als wetenschappelijk journalist over dit speciale terrein (oncologie) te gaan schrijven voor Elsevier.