AMSTERDAM - Tijdens de Familiedag op 18 oktober in Eye Filmmuseum gaan we samen met kinderen spelen en speuren, en leren ze de geheimen kennen van onze filmcollectie. Ook kunnen kinderen hun eigen gemaakte films inzenden. Deze worden op de Familiedag vertoond. Uit de inzendingen selecteert een jury de winnende film. De prijs is opname in de collectie van Eye.

Familiedag, op 18 oktober vanaf 10.30 in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/familiedag

Programma Familiedag

10.30 uur – Cinemini: In een bootje van papier

Kinderen van 2 tot 6 jaar beleven hun eerste bioscoopbezoek in de mooiste filmzaal van Eye. Na de bijzondere korte (animatie)films Dodu - The Cardboard Boy en The Little Red Paper Ship spelen de kinderen verder met licht en schaduw in kleine tentjes en op een grote lichtbak onder leiding van de Taartrovers.

13.00 uur – Word filmdetective!

Leer de verborgen aanwijzingen vinden in de filmbeelden. In sommige films zitten de antwoorden verstopt. Daar gaan we naar op zoek. Als kersverse filmdetective neem je een diploma mee naar huis. De workshop wordt gegeven door Elif Rongen, filmspecialist van Eye. Vanaf 8 jaar.

14.15 uur – Home Movies op het grote doek

Eye beheert een collectie van meer dan 54.000 films, waaronder ook home movies. Deze worden steeds aangevuld, zodat kinderen over 100 jaar kunnen zien wat wij nu leuk vinden en graag doen. Kinderen kunnen nu hun eigen films insturen, met als thema ‘magie’. Deze worden op de Familiedag op het grote doek vertoond. Een jury selecteert uit de inzendingen de winnende film. De prijs is opname in de collectie van Eye. Dit zou de eerste home movie zijn van een kind die in de collectie wordt opgenomen. Maak je filmpje van maximaal 5 minuten thuis, meer info over insturen en tips en trucs vind je op eyefilm.nl/home-movies-gezocht.

16.00 uur – Word filmdetective! (herhaling)

Tickets per voorstelling kunnen gekocht worden via eyefilm.nl/familiedag. Iedereen is welkom. Neem via kids@eyefilm.nl contact met ons op en laat ons weten of je een gebaren- of stemtolk wenst.

De vaste presentatie

De vaste presentatie is met het filmticket gratis toegankelijk. In dit Panorama staan filmapparaten en andere topstukken uit de collectie. De presentatie voert ook langs 360°, een ruimte waarin bezoekers omringd worden door bijna honderd filmfragmenten uit de collectie, de Pods – mini-cinema’s met driezitsbank – en langs interactieve installaties als de Flipbook en het Green Screen, waar bezoekers een zogeheten ‘duimbioscoop’ kunnen maken en kunnen figureren in een filmscène.