AMSTERDAM - Dit jaar ging het 5e Filmfestival FADA, “Film Autour De l’Art”, getoond in “Chateauvert “ in de Provence, wel door. Een festival met een Amsterdams tintje; de film van medeorganisator van de FADA, documentairemaker en kunstenaar Anita Mizrahi werd er getoond!

"Zoektocht naar Martin Margiela” is de naam van de film die de in Amsterdam wonende Anita Mizrahi liet zien. Alle films die werden vertoond waren een tikje chauvinistisch: Allen Franstalige films of met Franse ondertiteling…

De film van Mizrahi gaat over de bekende Belgische modeontwerper Martin Margiela, reeds bekend uit de jaren 80: Margiela (1957). Deze wordt beschouwd als een van de meest atypische en avant-garde ontwerpers van zijn generatie. Hij heeft een sterke stempel gedrukt op de hedendaagse mode. Margiela creëert unieke, volledig handgemaakte stukken gemaakt ook van gebruikte voorwerpen of kleding.

Martin Magiela, wiens naam en werk veel mensen kennen en waar men wildenthousiast over is, is zelf verder een ‘onbekende’: De ontwerper, die als een van de eersten modellen de catwalk op liet komen met onherkenbare gezichten, heeft zich namelijk ook onderscheiden door als persoon niet de publiciteit te zoeken...

Daarom is deze documentaire een heuse zoektocht: naar de modellen, zijn design, zijn bijzondere logo, En naar de persoon Martin Magiela: wie is hij eigenlijk? Hoe ziet hij er uit? Bestaat hij echt? Of is het een naam van meerdere mensen, of is het een vrouw?

Na afloop blijven er nog steeds vragen open over het hoe en waarom van al deze geheimzinnigheid... Maar een ding is zeker ‘hij’, Martin Margiela, maakt zo mooi werk als ontwerper dat het eigenlijk 'kunst’ is! Daarom werd de film ook op de FADA uitgezonden!

Hieronder een verwijzing naar een filmversie in het Nederlands: https://www.youtube.com/watch?v=dzJsAcDuXN8