AMSTERDAM - Dit jaar viert Eye Filmmuseum zijn 75e verjaardag door gedurende het jaar 75 restauraties uit de collectie beschikbaar te maken via de Eye Film Player. Op dit streamingplatform van Eye zijn inmiddels bijna 40 films beschikbaar die door Eye zijn gerestaureerd, zoals Spoorloos (1988), Shoes (1916) en Wan pipel (1976).

Per direct: klassiekers op de Eye Film Player, player.eyefilm.nl/nl/restauraties

Eye Film Player is het streamingplatform van Eye waarop films uit de collectie te zien zijn: spraakmakende documentaires, Nederlandse speelfilms, internationale filmklassiekers en prachtige compilaties met beelden uit stille films. Wekelijks worden nieuwe titels toegevoegd; zowel gratis films als films die je kunt huren. Op Eye Film Player staan al zo'n 150 films.

Eye Filmmuseum bestaat dit jaar 75 jaar en stelt 75 restauraties uit de collectie beschikbaar. 25 films worden vertoond tijdens zaalvoorstellingen in Eye. Op Eye Film Player zijn nu al bijna 40 restauraties te bewonderen. Aan het eind van 2021 zijn dat er minstens 50.

Enkele hoogtepunten op Eye Film Player
Shoes (VS, Lois Weber, 1916)

Gratis te zien met muziek van Donald Sosin en Mimi Rabson op player.eyefilm.nl

Shoes is inmiddels erkend als een van de meesterwerken van Loïs Weber, 'the leading female director-screenwriter in early Hollywood'. De film was tientallen jaren verloren en ongezien, totdat het Nederlands Filmmuseum in 1990 een unieke nitraatkopie vond. In 2010 heeft Eye de film opnieuw digitaal gerestaureerd om de witte schimmelvlekken een voor een te verwijderen. In 2014 werd Shoes toegevoegd aan de National Film Registry van de VS, een bevestiging dat deze film tot de belangrijkste audiovisuele erfgoed van de VS toebehoort. Sindsdien (en rondom de #MeToo-beweging) is de film ontelbare keren vertoond en is inmiddels onderdeel van het curriculum op vele universiteiten.

Wan pipel (NL, 1976, Pim de la Parra)

Gratis te zien op player.eyefilm.nl

In 1989 ontving het Nederlands Filmmuseum een grote depotstelling van regisseur Wim Verstappen. Het betrof negatieven en projectiekopieën van een groot aantal films die Wim Verstappen en Pim de la Parra hadden geproduceerd voor hun productiemaatschappij Scorpio Films. De depotstelling bevatte ook het originele beeld- en geluidsnegatief van Wan pipel. In 2004 is de film voor de eerste maal gerestaureerd bij Haghefilm. In 2009 volgde een verdere stap van de restauratie bij Cineric laboratorium in New York, om de film op lange termijn veilig te stellen.

Spoorloos (NL, 1988, George Sluizer)

Te huur op player.eyefilm.nl

Spoorloos is gerestaureerd als onderdeel van een bijzonder project om de speelfilms en documentaires van George Sluizer als een dvd-box uit te brengen in 2019. Eye coördineerde de restauratieprojecten en digitaliseerde de originele materialen op 2K of 4K. Haghefilm deed de beeldrestauratie en de kleurcorrectie. De analoge kleurfilterlijsten zijn geconverteerd naar de digitale kleurenwaarden om zo de oorspronkelijke kleur van de film recht te doen in de digitale versie.

Het gangstermeisje (NL, 1966, Frans Weisz)
Frans Weisz' opvallende speelfilmdebuut in nouvelle vague-stijl. Met Kitty Courbois als het gangstermeisje.

Het zakmes (NL, 1992, Ben Sombogaart)
Eye restaureerde deze klassieke jeugdfilm die opviel door het frisse, natuurlijke spel. De zesjarige Mees moet zelf z'n boontjes doppen.

Beyond the Rocks (VS, 1922, Sam Wood)
Een van de grote 'verloren' films uit de gouden periode van Hollywood. In dit melodrama schitteren Hollywoodlegendes Rudolph Valentino en Gloria Swanson. Soundtrack door Henny Vrienten, met Eric Vloeimans op trompet.

Eye Filmmuseum
Eye beheert met zijn collectie meer dan 54.000 films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Eye wordt wereldwijd geroemd om zijn kennis en expertise op het gebied van filmrestauratie en -onderzoek. Eye speelt zo een actieve rol in het weer toonbaar maken van de films.