AMSTERDAM - Tijdens de digitale editie van de Nationale Museumweek (20 t/m 26 april) zetten ruim 400 musea hun collecties in de schijnwerpers met ieder een eigen pronkstuk. Eye Filmmuseum presenteert drie recent gerestaureerde 68mm-nitraatfilmpjes: Bloemencorso Haarlem (NL, 1899), Na afloop der kindervoorstelling in den Circus O. Carré (NL, 1899) en de korte komedie Stealing a Dinner (VK, 1898).

Ter promotie van deze voorpremières projecteerde Eye de beelden op en in het museumgebouw nu bezoek nog niet mogelijk is.

Meer over Mutoscope and Biograph www.eyefilm.nl/68mm
De 3 filmpjes zijn te zien op het Eye Filmmuseum Youtube kanaal, en 20, 22 en 24 april via www.facebook.com/eyefilm

Mutoscope and Biograph Company maakte als een van de eerste filmbedrijven opnamen van belangrijke gebeurtenissen en evenementen, die de hele wereld overgingen. In de collecties van de British Film Institute en Eye is een deel van de films bewaard gebleven; met tweehonderd filmpjes beheert Eye zelfs de grootste Mutoscope and Biograph Company-collectie ter wereld.

Première
Met steun van de Europese Commissie worden vijftig films uit de Mutoscope and Biograph-collecties van Eye en de BFI digitaal gerestaureerd (8K). Deze één-minuten-tijdcapsules – gedraaid op 68mm-nitraat – zijn vermaard vanwege de unieke resolutie; de opnamen uit de begintijd van de cinema behoren tot de scherpste en rijkst gedetailleerde beelden uit de filmgeschiedenis. Na de zomer is de première van The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902).

Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum is het enige museum voor film en de kunst van het bewegend beeld in Nederland. De collectie van Eye omvat meer dan 50.000 Nederlandse en internationale films en een veelvoud aan affiches, foto's, filmapparatuur, boeken en persoonlijke archieven, waaronder de vermaarde Unesco-werelderfgoedcollectie van filmpionier Jean Desmet. Eye bewaart, restaureert en presenteert film; van klassiekers, kaskrakers en vroege avant-gardefilms tot en met de allernieuwste VR-experimenten. In het iconische gebouw aan het IJ organiseert Eye tentoonstellingen op het grensvlak van film en beeldende kunst en filmprogramma's die licht werpen op de allervroegste filmgeschiedenis tot aan de meest actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Het filmmuseum toont film in al zijn diversiteit en promoot de Nederlandse film en filmcultuur in binnen- en buitenland. Ook stimuleert Eye het begrip van en de liefde voor film met educatieve programma's in samenwerking met het onderwijs en de filmindustrie.