AMSTERDAM - Eye Filmmuseum maakt kans op de BankGiro Loterij Museumprijs, dit jaar onder de titel 'Achter de schermen, voor het voetlicht'. Dit thema past helemaal bij de missie van Eye, namelijk de wereld van film dichterbij brengen. Daar sluit ook de 'droom' aan die Eye hoopt te realiseren bij winst: een reisbioscoop waarmee meer mensen kunnen genieten van de bijzondere Eye-collectie. Stemmen kan vanaf vandaag via museumprijs.nl.

Jury noemt Eye 'voorbeeldstellend'
De jury van de BankGiro Loterij Museumprijs prijst Eye voor de manier waarop het de collectie dichter bij de bezoeker brengt. Bijvoorbeeld met de jaarlijks goedbezochte openbare lezingenreeks 'This is Film!' en 'Meet the Archive' waarbij het publiek achter de schermen van het museum kijkt. Deze en andere evenementen geven verdieping aan de ruim 50.000 filmtitels die het hart vormen van het museum.

Uit het juryrapport: 'Het inzichtelijk maken van wat er achter de schermen gebeurt is duidelijk een speerpunt. Eye weet de complexiteit van het beheren van een audiovisuele collecties en alles wat daarbij komt kijken, zoals restauraties en rechtenbeheer, bijzonder goed aan het publiek over te brengen. De jury vindt het museum hierin voorbeeldstellend.'

Net als in de begintijd op reis met film
Iedere genomineerde wordt gevraagd een 'droom' te formuleren die met het prijzengeld gerealiseerd kan worden. Eye's keuze voor de reisbioscoop is niet toevallig. Eye Filmmuseum-directeur Sandra den Hamer: "Kijken naar film begon ooit met een reisbioscoop op de kermis. Nu hebben we een prachtig filmpaleis aan het IJ, maar onze droom is een nieuwe reisbioscoop om – als het weer mag – het land in te trekken, de wijken in, de schoolpleinen op, de buurthuizen in, naar de verzorgingshuizen, op de camping en op de festivals. Scherm opzetten, projector uitladen, ieder zijn eigen stoel meenemen en films kijken in volle glorie. Niet op je laptop of tablet in je eigen huis, maar samen in het donker de magie van film op het grote witte doek ervaren." Een van de beroemdste collecties van Eye is die van Jean Desmet, de filmondernemer die zo'n honderd jaar geleden zelf begon met een reisbioscoop.

Film dichterbij, ook digitaal
Ook als het museum niet wint, gaat Eye Filmmuseum verder met de wereld van film dichterbij te brengen. Zoals in 2021 met 'Ontdek de schatkamer van Eye': filmfragmenten uit de collectie van Eye op grote digitale schermen door heel Nederland en met het nieuwe streamingplatform de Eye Film Player.

Over de BankGiro Loterij Museumprijs
De andere genomineerden zijn Naturalis en het Mauritshuis. De prijs wordt dit jaar voor de 13e keer uitgereikt en is de grootste culturele publieksprijs van Nederland. Het museum met de meeste stemmen wint € 100.000. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en om een breed publiek bij deze musea te betrekken. Stemmen kan tussen maandag 9 en maandag 30 november. De winnaar wordt op woensdag 2 december live bekendgemaakt in het RTL4-programma Koffietijd.