AMSTERDAM - Drukte en vervuiling, ze gaan hand in hand. Een drukkere binnenstad, betekent meer zwerfafval op straat. Vooral rondvliegende fastfoodverpakkingen zijn een groot probleem. Daarom wordt hier in de laatste week van november en in december extra op gehandhaafd.

Er wordt zowel overdag als 's nachts gehandhaafd. Er zijn in ieder geval vier extra koppels van twee handhavers beschikbaar. Zij worden ingezet op locaties en tijden waarop de vervuiling het meest plaatsvindt.

Boetes

De handhavers gaan in gesprek met ondernemers, omdat zij de verantwoordelijkheid hebben om de stoep rond hun zaak netjes te houden. Wanneer ondernemers die verantwoordelijkheid niet nemen, riskeren zij een boete. Ook consumenten die zwerfafval veroorzaken kunnen worden beboet. De boete voor het achterlaten van zwerfafval is €90,00 euro voor burgers. De boetebedragen voor ondernemers variëren en zijn hoger.


1500 volle prullenbakken

Sinds dit jaar treft de gemeente extra maatregelen om de stad schoon te krijgen. In de binnenstad zijn elke dag zo'n 200 medewerkers bezig de straat te reinigen en het huisvuil in te zamelen. In drukke gebieden worden prullenbakken nu wel tien keer per dag geleegd. De dagelijkse opbrengst bedraagt zeker 20 volle veegwagens, bijna 1500 volle prullenbakken en gemiddeld 25.000 ingezamelde huisvuilzakken.