AMSTERDAM - In de nacht en ochtend van 4 op 5 mei hebben hardlopers het bevrijdingsvuur door weer en wind van Wageningen naar Amsterdam gebracht. Dit jaar ging de 111 km lange route van Wageningen via de Utrechtse Heuvelrug en Uithoorn naar Amsterdam. Voordat de lopers werden gehuldigd op het bevrijdingsfestival door de jongerenburgemeester Avianka Aventurin in het Westerpark, werden ze in het Olympisch Stadion ontvangen door wethouder sport Simone Kukenheim.

De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is dit jaar voor de 71e keer georganiseerd. De eerste keer was in 1948. Veldmaarschalk Montgomery bracht het Bevrijdingsvuur van Engeland naar het D-daystrand in Normandië. Vervolgens werd het vuur door Nijmeegse atleten meegenomen naar Wageningen. Daarna verspreidden andere estafettelopers het Bevrijdingsvuur via Rhenen naar Amsterdam, Den Haag en andere plaatsen in het land. Die traditie hebben we ook dit jaar in stand gehouden.

Van 4 op 5 mei om twaalf uur 's nachts heeft burgemeester Geert van Rumund het bevrijdingsvuur in ontvangst genomen van de Britse Normandië-veteraan Raymond Lord. Deze negentiger landde in 1944 op de stranden van Normandië en was betrokken bij de bevrijding van verschillende Nederlandse plaatsen. Vervolgens brengen ongeveer 2.000 lopers uit meer dan 80 gemeenten het vuur in estafettevorm naar hun eigen gemeente. Dit jaar deden vanuit Amsterdam een grote groep estafettelopers mee.

De estafettelopers liepen elk tussen de 22 en 27 km, een paar liepen zelfs 37 km van de in totaal 111 km lange route. Zoals elk jaar is er een bijzondere en unieke route uitgestippeld langs verharde maar ook onverharde fietspaden. Elke loper werd vergezeld door een tweetal fietsers. Vooral in de nacht is dit in de bossen geen overbodige luxe. De route van Wageningen liep via Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Utrecht, Uithoorn naar Amsterdam.

In Amsterdam werden de lopers eerst door de wethouder sport Simone Kukenheim ontvangen in het Olympisch Stadion. Vervolgens liepen de estafettelopers na een ereronde op de atletiekbaan en trainingsgrond van Phanos met zijn allen tegelijkertijd door naar het Westerpark. Op het bevrijdingsfestival het Vrije Westen werd de groep door de kersverse jongerenburgemeester Avianka Aventurin gehuldigd en kon het grote bevrijdingsvuur ook in Amsterdam worden ontstoken met behulp van het meegebrachte bevrijdingsvuur. Volgend jaar zal er een bijzondere editie zijn van de Bevrijdingsvuurestafette, omdat dan 75 jaar vrijheid wordt gevierd.