AMSTERDAM - Het is hooguit anderhalve week geleden dat wij u op de hoogte brachten van de situatie waarin ‘De Nordeny’ ofwel het Veronicaschip zich bevindt en over de plannen die de huidige eigenaar met het schip heeft. Radioman in hart en nieren, René van den Abeelen trekt zich het lot van het schip aan als geen ander en schreef diverse betrokkenen een open brief. Met zijn toestemming publiceerden wij zijn brief en een lawine aan reacties was het resultaat.

Het mag duidelijk zijn, heel veel mensen delen onze verontwaardiging en menen dat het Veronicaschip behouden moet blijven. Als stuk radiogeschiedenis én als belangrijk stuk van onze cultuur!

Van den Abeelen is onder de indruk van de hoeveelheid reacties. Desgevraagd zegt hij:

“Ik kreeg heel erg veel steunbetuigingen na mijn oproep op Facebook en mijn gepubliceerde open brief aan ‘mensen die ervoor zouden kunnen zorgen’ dat het vroegere Veronica zendschip Norderney behouden blijft. De oproep en het vervolg dat ik zondag plaatste, zijn inmiddels honderden keren gedeeld en het gaat maar door! Aanleiding was het bericht dat de zoveelste uitbater er een soort friettent van wil maken, wat gezien de unieke historie van het schip en het feit dat het inmiddels eigenlijk domweg cultureel erfgoed is, volkomen onacceptabel is. Het schip zou moeten worden aangekocht, zoveel mogelijk hersteld in oude glorie en (onderdeel van) een museum moeten worden. Er zijn op de hele wereld minder dan een handvol zendschepen overgebleven en ze vertegenwoordigen een volslagen uniek en erg belangrijk hoofdstuk in de radiogeschiedenis. Verschillende websites en regionale kranten hebben het al opgepikt en, ongelooflijk belangrijk, Museum RockArt in Hoek van Holland, het Museum Van De 20e Eeuw in Hoorn en zelfs Nederlands ‘officiële’ radio & tv-museum Beeld & Geluid in Hilversum reageren zonder meer positief!”


Wat zou het geweldig zijn wanneer wij met elkaar –en wellicht met hulp van u- kunnen bewerkstelligen dat dit belangrijke stuk cultuur/geschiedenis behouden kan blijven en een bestemming krijgt dat het verdient!

Uw baanbrekende idee is natuurlijk van harte welkom. Mailt u dat dan aan: rene@renevandenabeelen.net.