AMSTERDAM - Een verwarmd huis, een snelle magnetronmaaltijd en altijd en overal bereikbaar zijn via je telefoon. In ons aangename leven lijkt comfort en gemak eindeloos maakbaar. Maar vrijwel alles in ons leven zou tot stilstand komen bij het wegvallen van één bron: energie. En dit is actueler dan ooit. Onze verslaving aan energie, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, maar ook de mogelijke oplossingen die er zijn voor de toekomst staan centraal in de nieuwe tentoonstelling van NEMO voor volwassenen. Energy Junkies is te zien vanaf 8 juni 2022 in De Studio van NEMO op het Marineterrein in Amsterdam.

In de tentoonstelling Energy Junkies word je aan het denken gezet. Hoe zou jij de energieverslaving omvormen tot een gezonde gewoonte? "Je staat niet snel stil bij de hoeveelheid energie die je dagelijks verbruikt. Even de waterkoker aan, je elektrische fiets opladen of een nieuwe broek bestellen via het internet. Energie is niet iets tastbaars," aldus Lizzy Bakker, tentoonstellingsmaker bij NEMO. "Met Energy Junkies hopen we nieuwe inzichten te geven over onze afhankelijkheid van energie en de gevolgen voor mens en natuur, maar ook de oplossingen die voorhanden zijn. De tentoonstelling legt verschillende dilemma's voor aan de bezoekers." Want wat als elke Nederlander hetzelfde CO2-budget krijgt en jij dit zou mogen verdelen? En welke oplossingen uit de klimaatapotheek hebben je voorkeur: minder uitstoten, klimaatbestendig worden of CO2 afvangen en opslaan? "Ook vragen we je mee te dromen over een toekomst waar we genezen zijn van onze energieverslaving."

Bij het maken van een tentoonstelling wordt altijd energie verbruikt. In Energy Junkies is geprobeerd zo milieubewust mogelijk te werken aan de vormgeving en opbouw. "Dat was niet altijd makkelijk. Kies je voor een extra bijzondere ervaring met video op schermen en sfeervolle verlichting? Of houden we het zo analoog mogelijk? Met energielabels wordt in de tentoonstelling getoond waar het is gelukt en waar niet of minder goed", aldus Bakker. Ook spraken teamleden onderling hun goede voornemens uit, zoals de verwarming lager zetten en vaker de fiets te pakken in plaats van de auto.

Michiel Buchel, directeur NEMO Science Museum: "We zijn ontzettend trots dat we met deze tentoonstelling kunnen bijdragen aan een stukje bewustwording. Niet door mensen de les te lezen, maar door ze juist mee te nemen in de wereld waarin we leven en de keuzes die we kunnen maken ten gunste van het klimaat. Het is uiteraard een heel actueel onderwerp en de urgentie is afgelopen maanden nog groter geworden. Het gaat tenslotte om onze toekomst".

De tentoonstelling Energy Junkies is vanaf 8 juni 2022 tot en met 22 juli 2023 te zien in De Studio van NEMO, dé extra locatie voor volwassenen op het Marineterrein in Amsterdam. De Studio is van woensdag tot en met zondag open van 12.00 - 17.30 uur.

Wetenschappelijke adviesraad

Bij de ontwikkeling van de tentoonstelling betrekt NEMO een wetenschappelijke adviesraad. De adviesraad voor Energy Junkies bestond uit prof. dr. Hanan El Marroun (Erasmus Universiteit Rotterdam), dr. Michel Handgraaf (AMS Institute & Wageningen University), Lisanne Havinga (TU Eindhoven) en prof. mr. dr. Annelies Huygen (TNO & Universiteit Utrecht). Loes Damhof (UNESCO Chair Futures Literacy Hanzehogeschool Groningen) was betrokken bij de ontwikkeling van de Toekomstkamer, waar bezoekers van de tentoonstelling hun toekomstdroom kunnen achterlaten. Daarnaast is aan wetenschappers en experts om inhoudelijk advies gevraagd.

Partners

De tentoonstelling Energy Junkies wordt mede mogelijk gemaakt door VriendenLoterij (hoofdpartner NEMO) en een bijdrage van de gemeente Amsterdam. De meerjarige ontwikkeling van programma's voor volwassenen in De Studio wordt mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van het Mondriaan Fonds en het VSBfonds.

Over De Studio

De Studio is voor NEMO een proeftuin om te experimenteren met nieuwe programma- en interactievormen voor volwassenen. NEMO wil een brede doelgroep volwassenen betrekken bij maatschappelijke uitdagingen gerelateerd aan wetenschap en technologie. Tot en met 1 mei is te zien in De Studio: de tentoonstelling Bits of You en de VR Tijdmachine. Van 2 mei tot en met 7 juni 2022 is De Studio gesloten voor bezoekers. Meer informatie: nemosciencemuseum.nl/destudio.