AMSTERDAM - This Art Fair, de vooruitstrevende Amsterdamse beurs voor hedendaagse kunst, heeft na de aankomende editie, van 7 tot en met 10 juli, een nieuwe directeur. Emiel van der Pol – Engels zal het stokje overnemen van Mette Samkalden, die na 7 jaar bevlogen leiding afscheid neemt van de stichting.

De kunstenaarsbeurs This Art Fair en de overkoepelende stichting This Art Foundation zijn opgezet met het oog op nieuwe ontwikkelingen in de kunstmarkt: meer en meer kunstenaars maken gebruik van het eigen netwerk en middelen en zien minder heil in de traditionele weg via galeries en andere tussenpersonen. Van der Pol - Engels, zelf galeriehouder, beaamt deze ontwikkeling en kijkt ernaar uit om vanuit deze nieuwe rol het verschil te kunnen maken voor beeldend kunstenaars.

Onder Mette Samkalden, die sinds 2016 algemeen directeur is van This Art Fair, is de beurs uitgegroeid tot een platform voor talent en ondernemerschap. De kunstbeurs heeft zich weten te onderscheiden als een toegankelijke beurs waar ruimte is voor experiment. Via het ontwikkeltraject This Works kunnen de kunstenaars, ook na hun deelname aan de beurs, een uitgebreid programma van activiteiten, workshops en coaching sessies volgen. Zo doet This er alles aan om de positie van de kunstenaars in de sector te bevorderen en een open en experimenteel platform te bieden voor de kunstenaars die hun praktijk zo autonoom mogelijk willen inrichten.

Begin dit jaar gaf Mette Samkalden bij het bestuur aan dat 2022 voor haar de laatste editie als directeur zou zijn omdat zij zich wil kunnen focussen op nieuwe projecten. “Met veel trots kijk ik terug op de afgelopen jaren. Met een bevlogen team hebben we This Art Fair kunnen laten groeien in omvang, bezoekersaantallen én kwaliteit. Daarnaast hebben we de stichting ook op andere vlakken ontwikkeld. We startten This Works, organiseerden educatieve projecten en toen de beurs door de pandemie niet door kon gaan, reden we het land rond met de This Art Truck. Nu is het tijd voor nieuwe avonturen, maar niet voordat ik samen met het team nog een keer een mooie editie van de beurs kan neerzetten!”

Voor Samkalden is Emiel van der Pol – Engels de gedroomde opvolger. “Niet alleen is hij een uitstekende kandidaat op papier, Emiel heeft al een warme band met This Art Fair.” Vanuit een eerdere functie als gallery director voor TORCH gallery in Amsterdam kwam hij met de voorloper van This Art Fair in aanraking. Later maakte hij verschillende jaren deel uit van de selectiecommissie en sloot zich aan bij This Works als coach voor kunstenaars. Van der Pol – Engels vertelt: “Deze ervaring heeft mij een goed inzicht gegeven in de rijkdom en potentie die This Art Fair in handen heeft. Het kleine team werkt hard en heeft een gezonde hands-on mentaliteit die ik met ze deel. De stichting is eigenzinnig te noemen en heeft een uniek pad gekozen door het Nederlandse veld voor hedendaagse kunst. Kwaliteit, gemeenschappelijkheid, experiment en (commerciële) groei komen er samen.”

Emiel van der Pol – Engels volgt de lijn die Samkalden heeft uitgezet met volle overtuiging, maar voegt hier ook graag zijn eigen op praktijkervaring gebaseerde visie en ambitieuze plannen aan toe. Kenmerkend voor Van der Pol – Engels is dat zijn gehele werkende leven in het teken staat van het mogelijk maken van radicale, autonome kunstuitingen. “Ik zie de kunst als vrijplaats en arena voor alles wat ons menselijk maakt. Dit streven zal ik als directeur van This Art Foundation op veel fronten kunnen verwezenlijken.”

Over Emiel van der Pol - Engels
Emiel van der Pol – Engels (1984) is opgeleid als kunsthistoricus aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn studie leerde hij het vak van galeriehouder bij TORCH gallery in Amsterdam. Inmiddels is hij de eigenaar van een vooruitstrevende galerie voor hedendaagse kunst te Nijmegen die de naam Singular-Art draagt. Ook is hij actief als adviseur voor het Mondriaan Fonds en als fondsenwerver voor diverse stichtingen en kunstenaars.

Over This Art Fair
Deze zomer keert kunstbeurs This Art Fair terug naar de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. Meer dan 120 kunstenaars tonen hun werk tijdens de beurs, waaraan zij individueel, zonder afhankelijkheid van een galerie, deelnemen. Bezoekers kunnen een zeer divers aanbod verwachten. Onder de deelnemers bevinden zich een aantal oude bekenden van de beurs, maar het merendeel van de kunstenaars, zowel jonge talenten als gevestigde namen, toont voor het eerst werk op This Art Fair.

This Art Fair 2022
Donderdag 7 t/m zondag 10 juli 2022
de Kromhouthal, Amsterdam
www.thisartfair.com