AMSTERDAM - Vóór de huidige coronamaatregelen verwelkomde Jacob van Zijverden regelmatig tientallen bezoekers die zijn planten kwamen bezichtigen tijdens evenementen in de Arendshoeve, the Garden of Amsterdam. Maar wat doe je als er sindsdien niemand fysiek binnenkomt, maar de passie voor planten zo groot is dat enkel planten verkopen via traditionele manieren niet voldoende is? Jacob en dochter Carolien van Zijverden besloten een webshop op te zetten en gebruik te maken van Augmented Reality, om de bezoekers van Plantaloca.nl nog steeds een unieke ervaring te bieden.

Ook tijdens corona nog ervaring en belevenis bieden
Jacob van Zijverden is een rasechte planten ondernemer. Al jaren teelt en verkoopt Jacob verschillende planten en runt hij de Garden of Amsterdam, een groene oase nabij Amsterdam wat als event centre gebruikt wordt voor trouwerijen en congressen. De komst van corona versnelde de ambitie om ook online planten te verkopen. Dochter Carolien startte zo Plantaloca.nl, een online webshop waar de passie voor planten samensmelt met persoonlijk plant advies en online verkoop. Maar als snel ontdekte Carolien dat online anders is dan bezoekers fysiek te woord staan om ze te kunnen adviseren welke planten thuis het beste passen.

Carolien ging op onderzoek uit en stuitte op Augmented Reality; een extra laag over de werkelijkheid die zichtbaar wordt via de mobiele telefoon. Al snel zag Carolien kansen en binnen een week ging de eerste test live.“Een plant kun je wel kopen vanaf een plaatje, maar voor ons is ervaring en belevenis prioriteit. Met behulp van Augmented Reality kunnen onze klanten met één druk op de knop zien hoe de plant in hun kamer staat. De plant kan verplaatst worden naar elke plek en de klant kan er zo omheen lopen. Zo maken wij online weer een beetje tastbaar en de eerste reacties zijn erg goed” , aldus een enthousiaste Carolien.

Steeds meer mogelijkheden
Augmented Reality is een technologie wat al jaren bestaat, maar ondanks de gebruiksvriendelijkheid wordt het nog weinig gebruikt. Volgens Lennart Maas, oprichter van Augmented Reality bureau AR Technologies, is hier een goede reden voor. “De technologie om Augmented Reality te gebruiken zit tegenwoordig al ingebouwd in mobiele telefoons. Het vergt echter nog 3D vormgeving en bepaalde software om te zorgen dat het specifieke voorwerp ook daadwerkelijk te projecteren is in je kamer. Maar wij zien steeds meer mogelijke toepassingen dankzij deze technologie en dit gebruiken om planten live in je kamer te zien is natuurlijk geweldig”, aldus Lennart.

Voor Carolien en Jacob is het een waardevolle toevoeging, maar toch kijken zij uit naar het moment dat ze weer fysiek gasten kunnen ontvangen tussen hun mooie “Urban Jungle” kamerplanten.