AMSTERDAM - Met plezier kondigen wij de Koerdische Filmdagen Amsterdam aan, die zullen plaatsvinden op 24, 25, 26 mei 2019 in de Ru Paré Community in Chris Lebeaustraat 4, te Amsterdam.

Sinds 2000 worden over de hele wereld in verschillende steden, zoals in Londen, Parijs, Berlijn, Melbourne en Frankfurt Koerdische filmfestivals georganiseerd. Dit jaar organiseert Ru Paré Community een Koerdische filmfestival genaamd: Koerdische Filmdagen Amsterdam. De ambitie leeft om dit jaarlijks te laten terugkomen!

Waarom Koerdische Filmdagen Amsterdam?
Wij hebben gekozen voor Koerdische films, omdat veel Koerdische kunstenaars en cineasten hun creatieve output hebben gebruikt om de strijdbaarheid van de Koerden te verfilmen. Wij willen de moed en de strijdbaarheid van deze cineasten die in deze films worden getoond, delen met de Amsterdammers. Naast de prachtige films die door onze curator, Beri Shalmashi zijn geselecteerd, hebben wij culturele en inhoudelijke omlijsting (zie flyer).

Beri Shalmashi: ‘’Het is voor het eerst dat we in Nederland zoveel Koerdische films in een programma te zien krijgen, los van een pareltje dat het hier en daar tot de filmhuizen of grotere festivals schopt. Ik heb een drie dagen samengesteld die bij elkaar een goed beeld geven van een volk dat we in Nederland alleen maar uit de actualiteiten kennen. Het zijn allemaal prachtige films, maar een film als ZER bijvoorbeeld, waarvan de maker ook is overgekomen uit Istanbul, wil je niet missen.’’

Ru Paré Community, kent verschillende partners, o.a.: sociale firma’s, ngo’s, instellingen, zelforganisaties en bewonersinitiatieven. Naast de programmering van spreekuren, groepsactiviteiten van, door en voor statushouders, het inrichten van Leerwerktrajecten, strijd tegen armoede en vrouwenemancipatie, is er ook aandacht voor hoogwaardige kunst en cultuur.