AMSTERDAM - GrowX is de eerste ‘hightech verticale boerderij’ van Amsterdam. In metershoge kassen wordt duurzaam geteeld. Op 1 november opent de voedselflat. En het streven is: in 2025 eet half Amsterdam verticaal geteelde groenten. De stad is hiermee mondiaal koploper.

De verticale boerderij met metershoog gestapelde kassen bevindt zich in een bedrijfspand op bedrijventerrein Amstel III. De boerderij is zo’n 250 vierkante meter, water sijpelt van boven naar beneden. Nu nog wordt slechts voor een aantal topchefs en restaurants geproduceerd. “Maar het streven is: uitbreiden naar 2.000 vierkante meter, en dan in 2025 aan de helft van Amsterdam met vertical farming duurzaam geteelde groenten leveren”, vertelt Michel Visser van GrowX.

Kakelvers kan je de groente niet noemen

Michel: “In de toekomst kan het voedelstekort nog wel eens grote vormen aannemen. De bevolking groeit en steden groeien. En dat terwijl Nederland nu al drie keer zijn eigen oppervlakte nodig heeft om genoeg te produceren. Dus de tomaten en courgettes halen we nu uit andere landen. Dat kost brandstof en zorgt voor CO2 uitstoot. En ook: kakelvers kun je de groenten niet echt noemen. Hoe verser, hoe lekkerder.”

Oogst kan niet mislukken

“Vertical farming vindt plaats in de stad, dus minder reistijd voor de tomaat. Het telen op een verticale boerderij vindt plaats in een hightech gesloten systeem. Daar kun je de ideale omstandigheden creëren dus geen oogst kan meer mislukken. En klimaatcontrole maakt ook het gebruik van pesticiden overbodig. Wassen en naspoelen wordt dan overbodig. Daardoor bespaart vertical farming ook enorm veel water.”

Win, win en nog eens win

Omdat het voedsel in lagen boven elkaar wordt geteeld, wordt de ruimte in de stad ook nog eens optimaal benut. Win, win en nog eens win. Nederland wordt koploper genoemd als het gaat om kennis en innovatie in landbouw. Amsterdam is de eerste stad ter wereld waar vertical farming de halve stad gaat voeden.

Meer lezen

  • Start up GrowX is een initiatief van de Amerikaan John Apesos en scheikundig technoloog Jens Ruijg. Zie: https://www.growx.co/
  • De gemeente Amsterdam stimuleert en ondersteunt bewoners en ondernemers die met stadslandbouw aan de slag willen gaan. Zie: www.amsterdam.nl
  • Lees hier hoe voedsel gerelateerd is aan gezondheid, sociale participatie, duurzaamheid, economie en educatie. Zie: Voedselvisie en agenda voor de stad