AMSTERDAM - Natuurfontein, de eerste buiten-BSO van Amsterdam viert dit schooljaar haar tienjarig jubileum. Tien jaar geleden brachten oprichters Jeroen Hilbrink en Monique van Loenen hun eigen kinderen mee om de eerste groep op locatie WG Terrein te vullen. Nu, tien jaar later, hebben ze net hun vierde vestiging in Overtoomse Veld geopend, en laten ze dagelijks zeshonderd kinderen buitenspelen in Amsterdam-West.


Je hebt ze vast wel eens gezien. In grote bakfietsen rijden ze door de stad op zoek naar de stadsnatuur om ongestoord buiten te spelen en vies te worden. “We zijn de scouting van de stad. We steken fikkies, maken onze eigen soep en grijpen zo min mogelijk in. En we zijn altijd buiten, wat het weer ook doet.” vertelt mede-oprichter Jeroen Hilbrink.

Natuurfontein in een behoefte van de moderne ouder. Opgroeien in een bruisende stad is leerzaam en fantastisch, maar in contact zijn met de natuur is hierdoor niet meer vanzelfsprekend – en dat terwijl er steeds meer bewijs is dat opgroeien in een groene omgeving heel gezond is voor het ontwikkelende kinderbrein. Natuurfontein brengt de natuur terug in het leven van hun kinderen – waar nu in het coronatijdperk meer behoefte aan is dan ooit.

De oprichters hebben grotere ambities dan ‘alleen buitenspelen’. Natuurfontein zet zich in om het groen terug te brengen in het dagelijks leven van kinderen. Dit doen ze met allerlei projecten, zoals het aanbieden van groenlessen op scholen in Amsterdam, bij te dragen aan de ontwikkeling van het groene BSO-kwaliteitsmerk van Stichting Groen Cement en door zelfs een echte buitenschool op te zetten (project van Monique van Loenen).

Het recentste initiatief om natuur weer vanzelfsprekend te maken, is een groenkaart met alle groene en blauwe pareltjes van de stad, zodat ook niet-Natuurfonteiners de mooiste plekjes weten te vinden: https://www.urbannature.amsterdam/