AMSTERDAM - Philip (45) heeft al een keer met zijn arm tussen de tramdeuren gezeten. Door een beroerte is hij links verlamd en dus voelt hij daar niks. Maar aan de buitenkant zie je niets aan hem. Nu durft hij in zijn eentje de tram niet meer in. Hoe mooi zou het zijn als iemand hem helpt zelfstandig te reizen met het ov? Met een OV-coach wordt dat werkelijkheid.

Een speciaal opgeleide OV-coach reist mee om mensen te leren zelfstandig te reizen, of om iemand te begeleiden naar werk, school of sportclub. Het gaat om mensen die minder mobiel zijn. Bijvoorbeeld doordat ze slecht zien, een al dan niet-aangeboren hersenafwijking hebben of een psychische aandoening. Zelfstandig reizen met het ov geeft ze zelfvertrouwen, vrijheid en zelfstandigheid. De slechtziende Noureddine (35) zegt het zo: “Een OV-coach maakt het reizen makkelijker, sneller en leuker.”

Mensen helpen met rugzak ervaring

Naomi Bezemer (21) is een van de OV-coaches: “Ik heb zelf een vorm van autisme. Mijn opa en ouders werk(t)en bij het GVB. Ik heb voldoende handvatten om zelf met het openbaar vervoer te gaan, maar sommige mensen niet. Door mijn rugzak aan ervaring wil en kan ik mensen helpen. Het geeft echt een kick om te zien dat aan het einde van het traject een cliënt zelfstandig kan reizen!”

Elke dag half rondje Amsterdam

Voor de meeste mensen is zelfstandig reizen de gewoonste zaak van de wereld. Voor leerplichtambtenaar Youssef was dat niet zo. “8 jaar lang zat ik op een speciaal onderwijs school. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik daar een goede tijd heb gekend. Maar één punt zat mij wel dwars: het busje. Elke dag werd ik opgehaald van huis naar school en van school naar huis met het busje. Ik vond het werkelijk vreselijk, en met mij meerdere kinderen. Ja, we waren met z’n allen chronisch ziek, en ja, we zaten op een speciale school, maar zelfstandig reizen konden we heel goed vanaf groep 5 of 6. Heel frustrerend om elke dag weer een half rondje Amsterdam te maken, terwijl ik niet eens zo ver van school woonde.”

‘Ik kon de hele wereld aan’

“Maar opeens veranderde dit allemaal. Vanaf groep 7 mocht ik opeens zelfstandig reizen. Geweldig! Ik kon de hele wereld aan. Ik hoefde niet te doen alsof het busje niet voor mij kwam. En het was een goede voorbereiding voor mijn volgende stap, het regulier middelbaar onderwijs.”

Ook zelfstandig op pad?

De eerste OV-coaches staan er al klaar voor. Heeft u een beperking en wilt u zelfstandig kunnen reizen? Meld u aan via www.meeaz.nl/ov-coach of www.facebook.com/meeamstelenzaan. U kunt ook mailen naar ov-coach@meeaz.nl, of bellen naar het gratis nummer 020 3084 500.

Getekend voor samenwerking

Voor de OV-coaches werken 9 organisaties samen. Op woensdag 7 maart tekenden zij het Convenant MobiliteitsAssistentie: gemeente Amsterdam, het GVB, Cliëntenbelang Amsterdam, MEE Amstel en Zaan, Pantar, Transvision, RMC, Vervoerregio Amsterdam, Vrije Universiteit, faculteit gedrags- en bewegingswetenschappen. Vrijwilligers en studenten van de HvA werken mee aan het project.