AMSTERDAM - Stichting De Buurt nodigt buurtbewoners uit om in de Week Tegen Eenzaamheid een bankje voor de deur te zetten. Met als doel de onderlinge band tussen buren te versterken. In de Week tegen Eenzaamheid – van 29 september tot en met 6 oktober – vinden er door het hele land speciale activiteiten plaats om extra aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid.

BuurtBankjes is een landelijk netwerk van gevelbankjes waarop alle buurtbewoners welkom zijn. Met hulp van organisatie De Buurt plaatsen buurtbewoners de bankjes zelf. Op de bankjes gaan buren het gesprek met elkaar aan en worden ze aangemoedigd meer naar elkaar om te kijken. Het streven is om zoveel mogelijk ontmoetingsplekken door het land te creëren.

"Veel mensen onderschatten het belang van een goede band met de buren" aldus directeur Maarten Hupkes (De Buurt). Uit onderzoek blijkt namelijk dat goed contact met de buren eenzaamheid voorkomt, veiligheid biedt en zorgt voor een 'thuisgevoel' (Mohnen et al., 2011). Een BuurtBankje nodigt mensen uit een praatje met elkaar te maken op een laagdrempelige manier. "Door mijn BuurtBankje spreken mensen elkaar nu makkelijker aan op straat en durven elkaar nu ook om hulp te vragen. Het is fijn dat door zo'n klein gebaar als een bankje, mensen dichter bij elkaar gekomen zijn!" (Carola Vrolijk, 46, Rijen).

1 op de 10 mensen in Nederland voelt zich erg eenzaam. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico's, minder aansluiting in de samenleving en een gevoel dat geluk tekortschiet. Het is dus belangrijk dat buurtbewoners elkaar weten te vinden en dat is precies wat BuurtBankjes beoogt.

De Week Tegen Eenzaamheid biedt De Buurt een concrete aanleiding om mensen op te roepen een BuurtBankje te openen. Meedoen is simpel én gratis. Via BuurtBankjes.nl kunnen geïnteresseerden een bankje openen. Zij ontvangen vervolgens een handig welkomstpakket waarmee ze de buren kunnen uitnodigen. Inmiddels zijn er al meer dan 440 BuurtBankjes geopend, van Middelburg tot Groningen.

BuurtBankjes wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, Univé en Steunfonds Sociale Initiatieven.